радостта на Господаря

22.12.2017 г.
5 ден от плана ПРАЗНУВАЙ С РАДОСТ
библейски текст: Матей 25 глава, 21 стих


„Хубаво, добри и верни слуго! Над малкото си бил верен, над многото ще те поставя. Влез в радостта на господаря си.”

Господари и слуги никога не празнуват заедно. Те са разделени в ежедневието, още по-разделени са в празниците. Скромни са тържествата на слугите, пищни са тези на господарите.

Но Исус ни казва, че господарят и слугата ще празнуват заедно. И то не в колибата на слугата, а в двореца на господаря. Как ще стане това? Като слугата си изпълни задълженията. Поставена му е задача. Дадени са му таланти. Трябва да направи нещо с тях. Да ги развие. Да ги удвои. Да печели. Имаме работа на този свят. Тя е благословена. Няма по-велико нещо от това да си работник на Исус Христос. Хората се гордеят, че работят за Майкрософт, за Боинг, за НАСА, за разузнаването, за специалните служби. Хвалят се колко високо платени са. Но да работиш за Исус Христос е най-престижно. Той плаща най-добре. От плода на труда ни има най-великият възможен резултат – спасени души, променени животи, освободени от робство души.

Нашият господар няма да ни използва да Му свършим работата и после да ни захвърли, да ни забрави. Той ще ни удостои с тържествена почит. Ще ни покани да седнем с Него на трапезата. Ще ни увенчае с венеца на славата.

Това ни дава мотивацията да си вършим съвестно и упорито работата. Няма опасност да останем незабелязани и Господарят да не види какво сме свършили. Няма нужда да Му напомняме това, да Му даваме отчети. Той всичко вижда. Празникът е истински само за онези, които са си свършили добре работата, така както водата е сладка само на жадния. Има хора, които нищо не вършат, затова празникът за тях не е удоволствие. Те симулират дейност и получават добри пари за това – така са се изкривили нещата в нашия свят, че най-мързеливите получават най-много. Но Господарят вижда това и ще въведе справедливост. Затова ние искаме да работим скромно и неуморно, като знаем, че е важно да си свършим добре работата, а не колко хора ще ни видят и похвалят.

Данаил Налбантски

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s