радостта от победата

20.12.2017 г.
3 ден от плана ПРАЗНУВАЙ С РАДОСТ
библейски текст: Яков 1 глава, 1-2 стихове


„Считайте го за голяма радост, братя мои, когато попадате в разни изпитания, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост.”

Радост и изпитания – как така? Да не би да става дума за някакъв християнски мазохизъм? Мъчиш се, напрягаш се, потиш се – а на всичко отгоре трябва и да се радваш…

Една картина ми се изправя пред очите: все още в тези зимни дни се играят футболни мачове. В една студена, мъглива вечер хиляди хора оставят удобствата си и сядат на студените седалки на стадиона, мръзнат там два часа, страдат, викат, радват се, но за кратко, на всичко отгоре плащат пари за цялото мероприятие и често си тръгват ядосани и огорчени. Никой обаче не им се смее, никой не ги пита защо наказват себе си. Напротив, хвалят ги за верността им към футбола.

Радостта не идва от удобствата. Грешим, когато мислим, че като направим живота си комфортен, като се обградим с хубави вещи, като си купим нова кола, радостта неизбежно ще ни посети и животът ни ще стане прекрасен. Много пъти резултатът е точно противоположен. И се чудим защо така, толкова усилия сме положили, толкова време сме се борили за всичко това, а то нищо хубаво не ни донася…

Изпитанието е радост. Странно, но така е. И понеже засегнахме спортната тема, радост е за един отбор да играе със силен съперник. Тогава ще се види колко струва. Лесно е да биеш слабаците. Но победата не носи радост. Напротив, досадно ти става, че ти дават такива лесни съперници.

Лесно е да преодоляваме дребните несгоди. Но това не ни радва. Осъзнаваме, че някой ни щади, пази ни, гледа да не се презорим, защото знае, че силите ни не са много. Но ако ни изправи пред мощен противник, ще му бъдем благодарни, че най-после ни е сметнал за добри бойци, които могат да водят здрава битка. И ще дадем най-доброто от себе си. И дори и да изгубим, няма да сме огорчени, защото сме се борили мъжки.

Данаил Налбантски

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s