подаръците и радостта

19.12.2017 г.
2 ден от плана ПРАЗНУВАЙ С РАДОСТ
библейски текст: Псалми 4 глава, 7 стих


„Сложил си в сърцето ми  радост, по-голяма от тяхната, когато им се умножава житото и виното.“

Те ти обещават, че могат да направят празника ти щастлив, ако отидеш при тях и накупиш купища подаръци. Ако се отбиеш на месарската витрина, ако намериш най-подходящото вино, ако украсиш дома си с техните играчки.

Не им вярвай. Всичко, което искат, са твоите пари. Празникът не е в тъпоглавото покорство на рекламата, в примамливите промоции и в пълните колички. Търговците отдавна са влезли в храма, искат да влязат и в твоя дом. Не ги пускай. А ако вече са се намъкнали, хващай бича и ги гони. Подаръците не свързват хората, не изразяват любовта, не стоплят сърцата. Те носят моментна възбуда и празнична сеутня, която отминава бързо и дава място на досадата. В по-цивилизовани от нашата страна държави човек може да върне подаръците, които е получил за празника и да си получи обратно парите или да вземе нещо друго. След Рождество и Нова година в магазините се връщат планини от нехаресани подаръци.

Като дете нямах играчки. Бедни времена бяха, моите родители бяха бедни. Но какви празници имахме, какви празници… Какви игри бяха, до припадък, до забрава; какво забавление. Нямаше айпади и всичките други дрънкулки; какво ти, селото още не беше електрифицирано, светехме си с газени лампи. И глад, глад… Но толкова щастливо детство имах… Съжалявам днешните деца. Разглезени са, изнежени, отегчени, бързо им омръзва всичко,  всичко са опитали, нищо не ги вълнува. Това ли искахме? Затова ли беше целият прогрес, всичките технологии, всичките иновации, машини, роботи?

Нищо не може да замени топлото общение, домашната атмосфера, любовта и грижата един за друг, отворените сърца. За децата си сме готови на всичко, като под всичко разбираме пари и вещи, които да ги тласнат отсега в сивата маса на потребителите и клиентите. Ако сме готови наистина на всичко, нека им обърнем внимание, да играем с тях, да ги изслушаме, да им прочетем от Библията, да се помолим заедно, да изпеем любими песни. Това ще им е най-хубавият подарък.

Данаил Налбантски

Реклами

One thought on “подаръците и радостта

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s