същността на празника

18.12.2017 г.
1 ден от плана ПРАЗНУВАЙ С РАДОСТ
библейски текст: Лука 2 глава, 16 стих


„Благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките човеци”

Странно е, че най-духовният период в годината около най-великия християнски празник Рождество Христово се е превърнал в най-търговското време. Магазините се пълнят с хора, касовите апарати пеят в хор и радват душите на бизнесмените, банкнотите бързо сменят местата си, мнозина вземат лекомислено кредити, сякаш никога не са чували, че ще трябва да ги връщат. Разни умници ни уверяват, че празник има тогава, когато има пари. Ако няма пари, няма и празник.

Истината е, че празникът не зависи от похарчените пари. Може да дадеш хиляди за подаръци, за украса, за лампички и елхи, за еленчета и шейнички в двора, но да не усетиш същността на това, за което става дума. Така празниците стават все по-бляскави от година на година, но все по-изпразнени от съдържание.

Радостта не произтича от пълното портмоне, от голямата заплата и от вещите, които притежаваш. Тя си има свои закони. Ако ги спазваме, ще я имаме. Ако не – ще се чудим какво не е наред и защо не ни е весело.

„Благовестявам ви голяма радост!” – това беше известието на ангела към овчарите. Каква радост? Къде са украшенията, къде са елхите и лампичките, къде са коледните базари, къде са промоциите, къде са концертите с най-популярните звезди? Къде е трапезата със седем ястия? Нима може да има радост за бедняците, нима в този миризлив обор ще посрещаме празника?

Да, нямаше основания да се надява някой на радостно посрещане на това първо Рождество. Но напук на всичко хората бяха радостни и изпълнени с надежда, защото Исус беше там. Радостта върви заедно с Него. Където Той присъства, веднага започва празник.

Нищо лошо няма в подаръците и украсата, в трапезата и блясъка. Но ако заложим само на тях, губим. Няма да изживеем един истински празник. Защото в суетнята не бива да забравяме Него, Източника на всяка истинска радост, стопляща сърцето и даряваща мир и надежда.

Данаил Налбантски

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s