хиперактивните деца

В градинката имаше около двадесетина деца на възраст между 2 и 6 години. Повечето си играеха в пясъчника. Изведнъж едно от тях извика: “Самолет, самолет!” Всички вдигнаха погледите си към небето. “Ето го!” – сочеше с пръстче въодушевеният откривател. До мен майка му доволно се усмихваше.

– Не съм ви виждала често тук – казах.
– Да, днес учудващо се заигра почти половин час. Обикновено обикаляме паркингите в квартала и разглеждаме колите. Вече познава около дванайсетина марки и знае всичките им външни части – фарове, джанти, лайсни… Той е хиперактивен – сподели майка му.
– На колко години е?
– На четири.
– А кога разбрахте за това му състояние?
– От бебе си е така…

Те са трудни, интересни и чаровни. В последно време броят им неизвестно защо се увеличава, а статистиката твърди, че около 10% от населението на Земята е с подобен психологически проблем, който се среща 9 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Още от раждането си хиперактивното дете поставя родителите си пред сериозно изпитание. Тези деца рано се отказват от дневния сън, през нощта спят малко и неспокойно, често плачат неудържимо. С израстването се очертава голяма двигателна активност, затова и ги наричат – децата „пружини” или „тайфуни”. Тичат, скачат, въртят се на стола, постоянно нещо пипат, за миг не застават на едно място. Освен това са несръчни – все нещо изпускат, чупят играчки; при хранене се омазват до неузнаваемост, блъскат се в предмети, често падат. Родителите трябва непрекъснато да са нащрек, да следят всяко тяхно движение, за да не се наранят. Винаги им е скучно, говорят много и бързо променят настроението си. Самооценката им често е занижена. Трудно усвояват навици и не обичат да спазват правила.

Поради разсейване на вниманието имат пропуски и понякога имате чувството, че не са уловили същността, но в друга ситуация се уверявате, че много добре са чули онова, което сте им казали. Често запълват пропуските със свои мисли, разсъждения или въображения. Това създава впечатление, че умишлено лъжат, но причината е, че в момента са мислели за нещо друго. Някои специалисти твърдят, че техният проблем всъщност не е в дефицит на внимание, а в свръхвнимание – забелязват повече неща, отколкото останалите и това ги разсейва.

Интересното е, че независимо от изброените негативи, тези чудни деца с особено поведение имат нормален интелект и редица положителни качества. Те са чувствителни, жизнерадостни и изобретателни, имат бърз, гъвкав и изобретателен ум, голямо въображение и творчески способности, инициативни, неотклонни в постигане на целите си, социално контактни (обичат да ръководят), обичат спорта, природата  и пътуванията, надарени са с доброжелателно чувство за хумор. Да се общува с тях действително е интересно и ободряващо.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ХИПЕРАКТИВНО ДЕТЕ?

Често, когато открият, че детето има такъв проблем, родителите реагират неадекватно: или отричат проблема, или изцяло оправдават поведението на детето с неговите характерни особености, смятайки, че нищо не може да се  направи.

Моят съвет е да не поставяте диагнозата сами и да не се ограничавате с прочетеното в интернет. ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВИДЯНО ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Консултирайте се със специалисти – детски невролози, психолози, педагози, логопеди. Най-добре е да са християни, тъй като окултни теории и практики се промъкват и в научните среди. Смущаваща е да речем теорията за „децата-индиго”, наречени представители на 6-та раса, за които в езотеричните учения напоследък се говори много.

Има още един доста спорен въпрос, свързан с медикаментозната терапия, който изисква много внимателно проучване и Божие водителство при взимането на решение. До медикаментозна терапия е добре да се прибягва само след като другите методи не са дали никакъв ефект.

СПЕЦИФИЧНИ ОСОБЕНОСТИ ПРИ ВЪЗПИТАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО

Детски период

Най-голямата нужда на едно такова дете е нуждата от ОБИЧ, ТЪРПЕНИЕ И ГРИЖА, а също и от МНОГО ПОСВЕТЕНО ВНИМАНИЕ И ВРЕМЕ. Бъдете колкото е възможно повече с детето – играйте, разговаряйте, обяснявайте, запознавайте го с действителността, взаимоотношенията и поведението при различни ситуации, като търпеливо и методично изграждате навиците му. Ако желаете да посещава детска градина, нека това става постепенно, отначало по няколко часа сутрин и преди следобедния сън го прибирайте. То и без това там няма да спи.

При игрите е необходимо разнообразие – редуване на подвижни с по-спокойни игри, интересни (където то ще се концентрира лесно) с по-малко интересни, изискващи повече волево внимание; творчески – с игри по правила. Много важна е оценката, съответната похвала или награда. За неговите рисунки може да жертвате стената в стаята и да я превърнете в място за изложба. И задължително много „гушкане”.

Училищен период

Нужно е да се изграждат навици за правилна организация на дейностите ОЩЕ В ПРЕДУЧИЛИЩНИЯ ПЕРИОД. Не се опитвайте да криете проблема, а напротив, запознайте учителите с него. Кажете им, че си обичате детето такова, каквото е и сте загрижени за неговото обучение и развитие в правилна посока. Влезте им в положението и бъдете техни сътрудници. Вашето дете е уникално, но е само част от клас с 20-30 деца, от които всяко е уникално по своему. Напоследък началните учители са запознати с нуждите на такива деца и повечето от тях знаят как да работят.

Подготовката на домашните след училище

Занималнята само ще увеличи затрудненията, защото на детето му е необходима смяна на обстановката, по-често почивка и различен режим. Затова най-подходящото място за подготовка е домът.

Ето няколко съвета за ефективност:

  1. Напишете план. Разделете ученето на малки стъпки, като отбелязвате свършеното.
  2. Правете почивки: 15 мин. учене – 15 мин. игра. Не се безпокойте, че ще се разсее, защото то „плува в свои води”. Постепенно увеличавайте времето за учене и намалявайте времето за игра.
  3. Примирете се с изписаните с химикал дрехи, ръце, лице, изгризаните гуми и химикалки, загубените тетрадки, забравените шапки, незапомненото домашно – те са временни (добре би било учителката да се ангажира лично с отбелязване на домашното, за да се избегне „забравянето”).
  4. Организацията, планирането и концентрацията на вниманието, може да се подобрят с подходящи компютърни стратегически игри, които изискват спазване на правила и планиране на действията. При тях има видим резултат от постиженията и оценка на постигнатото – точно това, което е необходимо за изграждане на навици, тъй като слабата концентрация на вниманието в много случаи се дължи и на липсата на интерес. Разбира се, всичко да става с необходимия контрол на времето пред компютъра и контактите в Интернет.
  5. За  нарушената координация на движенията са подходящи танци и спорт (не бойни изкуства). През ваканциите не пропускайте екскурзиите и игрите на  открито.

„ЗАЩО НА НАС ТАКОВА ИЗПИТАНИЕ?”

Мечтали сте си за красиво, послушно и умно дете. Всеки родител мечтае за дете-ангелче и се чудите защо Бог на вас е дал такова дете?  “ЗАЩО НА МЕН ТАКОВА ИЗПИТАНИЕ? ” Повтаряте си че “Бог няма да допусне повече, отколкото можете да понесете и заедно с изпитанието ще даде изходен път”, а също и че “всичко съдейства за добро за онези, които обичат Бога”, НО продължавате да си задавате въпроси и да се обвинявате. Бъдете уверени, че Бог не ви наказва, не са Му безразлични нито преживяванията ви, нито състоянието на детето ви. Божиите мисли не са като нашите и може би по този начин Той разширява живота ви, като ви учи да се грижите за тези специални Негови деца по Неговия Божествен начин. Освен родител, да бъдете и педагог и психолог, и другар, и приятел на детето си. Да го учите, да го съветвате, да играете с него, да го утешавате, да му осигурявате постоянно необходимото внимание и любов, но да имате и авторитет –  да не го глезите и да не позволявате да ви се „качва на главата”. Това никак не е лесно, разбира се, но бъдете сигурни, че усилията ви няма да останат напразни.

Не забравяйте, че Бог е непредвидим в действията и възможностите Си. Ще се изненадате с каква любов Той се намесва и действа в живота ви. Пригответе се, защото ви очакват невероятни приключения!

Материалът е публикуван в бр. 56 на сп. ЛИЯ
автор: Анастасия Василева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s