изневери.ком

Винаги съм смятала за безобидно развлечение да прекарам час-два с капучино и някое женско списание в ръка… заглеждам се по шарени парцалки, без които „очевидно” няма да мога си покажа носа сред хора това лято, клатя глава пред ужасяващите цени на новите достижения в областта на кремовете за лице, които обещават да „издухат” бръчиците от лицето ми, преписвам си адреси на скъпи ресторанти, в които едва ли бих се престрашила да стъпя и т.н. Не си падам по клюкарските рубрики – кой с кого преспал, кой с кого се появил на някое светско събитие, кой кихнал и забравил да си сложи ръка пред устата… намирам го за скучно и прескачам подобни статии. Избягвам също да чета мъдрости от рода на „101 съвета как да подобрите представянето си в леглото”, защото ги намирам за евтин трик за привличане на любопитна аудитория… а и не са особено информативни. Затова пък обръщам внимание на културния афиш – какви книги и филми са видели бял свят през конкретния месец, кой соул певец е издал най-сетне най-бляскавия си сингъл и т.н.

woman-wondering-pointing-in-2-different-directions-dreamstime_m_57640717-2Та списанията си чета общо-взето в съотношение 50/50 (чета /прескачам статии)… и за съжаление забелязвам, че интересните статии не се увеличават. Този род занимания обаче ми дава възможност да измеря температурата на своето поколение – да видя от какво се интересува, кое му влияе, кое намира за нормално и към какво се стреми. За жалост резултатите ми се струват все по-тревожни.

С течение на времето стигнах до извода, че ако прочетеш нещо шокиращо един път, то повторният сблъсък с него няма да те изненада или ще те изненадва все по-малко. Една лъжа, повторена 10 пъти, почва да ти звучи като истина. Затова умело вплетените съвременни заблуди, присъщи на едно общество, чиито морални норми стават все по-неясни, изобщо не са безобидни.

Така например изобилстват статии, или уж „свидетелства” на читатели, които разказват за забавни преживявания в резултат на вземане на лека дрога като нещо невинно и обичайно. Една цигара с марихуана на парти, едно хапче екстази – било напълно нормално и допустимо… или поне толкова често повтаряно, че започваш да се питаш какво толкова нередно има, след като маса народ около теб е опитвал. А и го има в списанието…

Или пък с почуда четеш съвети за спасяване на поразклатени връзки и бракове, според които най-добре действа една здравословна изневяра… Това така съживявало чувствата и така наливало нови сили във връзката, че би било старомодно и нелепо да не се възползваш, като съблазниш нищо неподозиращия си колега например, с цел да отмъстиш на скучната си половинка, че ти е пропиляла младините.

Черешката на тортата за мен бе сайтът, рекламиран в августовския брой на реномирано женско списание… сайт с гръмкото име „изневери.ком”. Когато го видях в първия момент, не знаех дали ми е смешно или тъжно. „Ако си се разминал с любовта”… е подзаглавието на сайта… Мисля си, че ако изневеряваш, това значи, че не си се разминал с любовта, а се подиграваш с нечия любов, която вече ти е била подарена. При по-внимателен прочит става ясно, че това е обикновен сайт за запознанства, който разчита на шокиращия ефект на заглавието си, за да привлече повече потребители… Аз обаче виждам нещо повече от рекламен трик. Виждам показател за наличието на „търсене” сред обвързаните българи и българки, за които идеята да „кръшнат” не звучи като предателство, като измама, а като начин да бъдат в крак с някаква нова мода. Да бъдат актуални, да имат с какво да се похвалят, да опитат забраненото, което явно не е толкова лошо, след като масово се рекламира и намира толкова поддръжници. В крайна сметка, изневярата се рекламира наред с най-новото червило на „Манхатан” и зеления топ в Манго, заедно с новия хитов ресторант-градина в столицата и рецептата за боровинкови целувки. Какво толкова?

Почвам да се чувствам едва ли не старомодна. Имам само един съпруг и не мога да се „похваля” с разнообразни запознанства по нета. Не мога да си позволя да сменям гардероба си всеки сезон. Ходим на почивки с ваучери и си правя косата с намаление. Луксозни заведения посещаваме по специални поводи. Вместо ваканция в Ибиса и пропити с алкохол и трева вечери с разюздани компании, мечтаем да постегнем къщичката, която си купихме на кредит на село, за да сме близо до природата. Ходим на работа, готвим си заедно, мечтаем за уикендите и изобщо живеем доста обикновен живот и дори си позволяваме да се чувстваме щастливи. По всички модни стандарти от списанията, не живеем в крак с времето си.

Имаме обаче едно предимство. Сверяваме живота си по вечните критерии на единствената неостаряваща книга – Библията. От нея получавам непопулярни, но безценни напътствия как да бъда красива – разбирам, че е важно не толкова „плетенето на косата” и „гласенето със скъпи дрехи”, а скритият в сърцето живот, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога (1 Петрово 3:3,4). В Библията Бог ми казва как да почерпя от истинските източници на младост, сила и красота и най-вече на любов – истинска и неподправена, а не украсена с Фотошоп и нагласена във фалшива, лъскава обвивка.

Научавам също, че противно на съвременните тенденции за лесна и „оправдана” изневяра, бракът трябва да се почита от всички и брачното легло да се пази неопетнено, защото Бог ще съди сексуално неморалните и прелюбодейците. В Библията се съдържат и хиляди други съвети за брака, които просто не се вписват в модерното звучене на светските списания… Само в нея мога да прочета „101 съвета за траен брак, за страстна връзка и вечно приятелство”. Там получавам безплатно Наръчник за успешен живот и знам, че препоръките в него са достоверни, защото са ми дадени от самия Автор на живота.

Материалът е публикуван в бр. 57 на сп. ЛИЯ
автор: ТЕА

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s