хомосексуалност – какво да обясним на децата си

Живеем във време на пренасищане с информация. Телевизия, печатни издания, радио, уеб страници, блогове, Фейсбук, Туитър, Гугъл+, Пинтерест и всички възможни и невъзможни социални мрежи. Всякакъв вид информация е достъпна чрез много и различни източници. Важният въпрос е: каква е тази информация, а още по-важният – откъде нашите деца ще получат информация по актуални теми от живота?

Въпросът за хомосексуалността все по-често изскача в ежедневието ни и е важно ние, родителите, да бъдем информирани, за да можем в подходящата възраст да подготвим децата си за среща с този проблем.

Rainbow-Cross-Christian-Christianity-RelgiionМитът за 10%

Според едно проучване на американския учен Уилям Кинси, проведено през 1948г., около 10% от населението е с хомосексуални наклонности. Често цитират Кинси, когато се дискутира хомосексуалният начин на живот и отношението на обществото по този въпрос. Обаче съществува доказан научен проблем при неговото проучване: в огромната си част анкетираните мъже и жени са били лишени от свобода и са излежавали присъдите си в различни затвори. Проучвания, правени от различни университети и клиники от 1984г., 1989г. и последното от 2011г., показват, че едва 1% до 1,7% от населението всъщност имат хомосексуални наклонности.

Как определяме дали хомосексуалният начин на живот е правилен или не?

Всеки човек отговаря различно на този въпрос, но за християнина е важна гледната точка на Библията – боговдъхновеното Божие Слово, а тя има какво да ни каже по отношение на сексуалните грехове. На първо място Библията ясно говори срещу прелюбодейството. Прелюбодейството е сексуална връзка с човек, различен от брачния партньор. (Изход 20:14; Матей 5:28). На второ място, Библията ясно говори срещу блудството – сексуална връзка между несемейни хора. (1Коринтяни 5:1; 6:13; Ефесяни 5:3). Библията ясно говори и срещу хомосексуалния начин на живот, като казва, че хората които живеят така „няма да наследят Божието царство“ (1Коринтяни 6:9-10). Тук е важно да отбележим, че ап. Павел под вдъхновението на Божия Дух не отделя този грях, а го изброява наред с останалите – блудство, прелюбодейство, кражба, хулене, сребролюбие, пиянство. В 1Коринтяни 6:11 ап. Павел казва, че някои от коринтяните са били такива хора, но сега са измити, осветени и оправдани в името на Исус Христос – т.е. Бог може да промени всеки човек. В Новия Завет има и други пасажи, които засягат темата за хомосексуалността, като Римляни 1:24-27, 1Тимотей 1:10 и Юда 7. От тях недвусмислено можем да заключим, че хомосексуалният начин на живот е грях, за който човек трябва да се покае и да търси Божията помощ в живота си.

Какво трябва да бъде отношението ни към хората, които водят хомосексуален начин на живот?

Добър отговор на този въпрос е старото християнско клише „Да мразим греха, но да обичаме грешника“. Нашият проблем обаче е, че обичаме душите, но мразим хората. Често си позволяваме да изпитваме презрение или отвращение към хората, които живеят хомосексуален начин на живот, но не показваме същите силни чувства към блудството, прелюбодейството, пиянството и въобще всички онези грехове, които ап. Павел изброява заедно с хомосексуалността. Нямаме право на това. Бог очаква да приемаме и обичаме хората, които не Го познават, като това не означава да одобряваме начина им на живот. Христос не демонстрира святостта Си и превъзходството на учението Си като страни от неморалните хора на Своето време, а като ги приема и им помага да променят живота си. Това е добър пример за подражание.

Възможна ли е промяна?

Нима има нещо невъзможно за Бога?! Качествената и трайна промяна е възможна, но тя винаги има своята цена. В Библията четем, че Бог е променил живота на много коринтяни (1Коринтяни 6:11). И днес това се случва на много хора, които са готови да оставят Святия Дух да работи в живота им. Дарлин Богъл е жена, която 17 години от живота си е била в интимни отношения само с жени. От 15 години тя е свободна и служи като съветник по сексуални проблеми в Параклит Министрис, Калифорния. Преди да срещне Христос през 1973г., Франк Уордън води 25 години хомосексуален начин на живот. Днес той и съпругата му Анита са мисионери във Филипините. Моят добър приятел Флойд Шоу е живял като хомоксексуалист цели 30 години, преди Бог да промени живота му. Вече 20 години чрез служението „Чойсес“ (Избори) Флойд помага на стотици мъже да се преборят с хомосексуалния стил на живот и да живеят за Божия слава. Общото в историите на изброените по-горе хора е любовта и подкрепата, която са получили от християни в най-тъмните моменти на техния живот.

На какво да учим децата си, след като обясним всичко това?

  • Да показваме Христовата любов към всички хора – без лицемерие и себеправедност.
  • Да приемаме хората каквито са, без да одобряваме живота в грях – по примера на Исус.
  • Винаги да говорим истината с любов – само така носим изцеление.
  • Да се молим за хората, които се борят с хомосексуален начин на живот – молитвата поставя всичко на място – нас на колене, Исус – на трона.

 

Материалът е публикуван в бр. 60 на сп. ЛИЯ
автор: Людмил Арсов

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s