да светим и на всички, които са вкъщи, и пред човеците, но с божията светлина

29.06.2017 г.
4 ден от плана СВЕТЛИНА НАВЪН
библейски текст: Матей 5 глава


„Вие сте светлината на света. Град, поставен на хълм, не може да се укрие. И когато запалят светило, не го слагат под шиника, но на светилника, и то свети на всички, които са вкъщи. Също така нека свети вашата виделина и пред човеците, за да виждат добрите ви дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата…”

Не случайно – първо „на всички вкъщи” и после „пред човеците”. Първо по-важното и по-трудното. Защото няма нищо по-трудно от това да светиш за Бога в собствения си дом – там, зад кулисите, където те знаят какво представляваш по халат – недоспала, объркана, разстроена, ядосана. Където са те виждали многократно в една по-друга светлина. Направо е непосилно да светиш на фона на тази „по-друга светлина”.

Виж, пред човеците е друга работа! Когато си на подиум, зад амвон, под прожектор, пред публика, покрай шефове, инстинктивно се показваш в най-добрата си светлина. Да не би да останат незабелязани добрите ти дела. /Никак не са маловажни и мотивите, с които светим!/

Но истината е, че и най-добрата ни светлина мъждее и евтинее пред онази светлина, за която става дума в този стих. Пред Божията свръхестествена светлина, която ни озарява отвътре при изпълване със Святия Дух. Тази светлина не може да се скрие, да се сложи „под шиник”. Тя е фотонен поток – залива и владее с нежност, дързост, сила, топлина и любов. Тя е порой, водопад – пробива и най-твърдата скала, и най-гъстия мрак, и най-закоравялото сърце, променя атмосферата в миг.

„Виж пътя си в долината” – казва Еремия /2:23/. В лепкавия мрак на грижите и проблемите, на еднообразния бит. Не – „Виж пътя си на Планината на преображението”, където си потопена в бяло до бляскаво – в славата на Исус.

Добрата вест е, че за Бога няма невъзможни неща и за Него не е проблем да ни издигне „Планина на преображението” насред долината. Стига да го искаме.

Светлана Каролева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s