волята

26.02.2017 г.
7 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Римляни 7 глава, стихове 14-25


Често пъти в живота ми знам кой е правилният начин, по който да постъпя, но сякаш нямам сили да тръгна по този път. Да простя е трудно. Да дам мек отговор при спор. Да не завиждам. Да не злословия, когато около мен одумват някого. Да не пожелавам онова, което има ближния и тн. и тн.

В душата ми на вярваща жена сякаш се води ежедневна война. Плътта ми има своя собствена воля и със срам трябва да призная, че понякога нейните крясъци заглушават тихия и нежен глас на духа. Утешавам се с мисълта, че подобни лични битки е водил и самият апостол Павел: „Понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша. Защото не върша доброто, което желая; но злото, което не желая, него върша (Римляни 7:18-19). Самият апостол, отчаян от собствената си слабост, свидетелства, че единственото избавление от това вътрешно противоречие е в Христос (Римляни 7:25) – когато с волята си решим да подчиним себе си на Божия закон и съзнателно се противопоставим на естествените си греховни наклонности.

Преди да се доверим на Христос ние погрешно сме употребявали свободата си, за да робуваме на греховете си, заслепени от „истините” на този свят, който лежи в Лукавия. Свободата в Христос също е избор, който трябва да отстояваме всеки ден – наградата е нетленен венец (1 Коринтяни 9:25) и спасение за душата ни, затова вярвам, че в Христос усилията ни не са напразни.

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s