желанията

25.02.2017 г.
6 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Лука, 12 глава, стихове 15-21


Помните ли приказката за онзи цар, който сложил от едната страна на везната отворено човешко око, а от другата започнал да трупа злато и окото винаги се оказвало по-тежко, докато не го затворили? Желанието за трупане на блага и вечният стремеж за получаване на повече е за съжаление типична характеристика на човешката душа. Тя сякаш няма насита. Колкото повече, толкова повече – максимата на Мечо Пух е валидна и за нас, които всекидневно се трудим и полагаме усилия в опити да повишим стандарта си на живот, да станем по-красиви, по-успешни, по-привлекателни. Да ни завиждат. Да ни оценяват. Да стигнем нечувани висоти на богатство, слава и възможности за печалба. Къде е границата? Ами няма такава. Чувала съм хора да казват, че каквито и доходи да имаме, все няма да ни достига още малко, за да се почувстваме щастливи.

Какво ни ползва натрупаното обаче? В Библията се разказва за онзи скъперник, който решил да събори складовете си и да построи нови, защото вече нямало къде да побере богатствата си и който решил, че е настъпил моментът да спре и да се наслади на натрупаното. Отговорът на Господ обаче бил: „А Бог му каза: Глупако! Тази нощ ще ти изискат душата; а това, което си приготвил, чие ще бъде?” (Лука 12:20).

Истината е, че опитите да нахраним гладната си душа са обречени на неуспех. Затова нека обърнем внимание на духовната храна. Това ще промени фокусът на мислите, желанията и самият ни живот – душата ни ще може да живее свободна от фалшиви страсти и стремежи и да се подготви за истинското си предназначение – един ден да се събере отново със своя Създател.

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s