миналото

24.02.2017 г.
5 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Псалми 51 глава


Разхождахме се с мъжа ми по шумната главна улица на модерния Бургас и аз през цялото време му сочех какво имаше по улицата, когато бях малка – къде продаваха сладолед, къде беше киното, къде имаше хлебарница, къде живееше моя съученичка. В един момент той ме погледна и ми каза: „Имам чувството, че с теб вървим в две различни измерения”.

Аз наистина виждах един друг Бургас, любим и отдавна изчезнал. Но не и забравен. Възкресявам го често в мислите си. Той е част от моето минало, част от мен, част от душата ми.

Миналите преживявания, щастливи и болезнени, са живи и все още реални в душата ни. До голяма степен те са формирали същността ни. Спомените влияят на настоящите ни решения. Понякога ни дават утеха и можем да се скрием в тях от сивото, рутинно ежедневие.

Друг път обаче миналото може да бъде тежък товар, който влачим и който трови съзнанието ни. Не можем да си простим за минали грешки, преживяваме десетки пъти стари провали и си казваме: „Само ако можеше да се върна назад”.

Христос ни дава утеха срещу мъчителните обвинения от миналото. Когато се покаем, Той е верен да ни прости и да изцели душите ни от миналата болка. „Изличих като гъста мъгла престъпленията ти и като облак – греховете ти; върни се при мене, защото Аз те изкупих” – призовава нашия Отец (Исая 44:22). В Спасителя можем да познаем истинската свобода от миналото си и да пристъпваме уверено в новия ден, знаейки, че Бог може да сътвори у нас чисто, необременено от миналото сърце и да обновява в нас Духа си (Псалм 51:10).

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s