лъжлива свобода

23.02.2017 г.
4 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Галатяни 5 глава, стих 13


Ние, съвременните хора, много ценим свободата си. И си я изискваме постоянно – имам право на това, свободен съм да върша онова. Чувстваме се независими и имаме самочувствието, че сами ковем съдбата си. Светът около нас ни внушава, че само да поискаме нещо, то се протягаме и го взимаме, защото, както твърди популярната реклама, „ние го заслужаваме”. Нямаме нужда Господ да ни казва как да живеем, нито да поставя граница пред иначе безбрежните ни възможности или да ни вменява чувство за вина. Всичко е позволено, а границите са тези на нашето собствено въображение.

Каква заблуда! Та ние живеем оковани в толкова много условности, имаме толкова много задължения, задръжки и забрани, че е направо смешно да претендираме, че правим свободни избори в живота си. Тези избори се влияят и зависят от толкова много фактори – социалния ни статус и мястото ни в обществото, финансовите ни възможности, здравословното ни състояние и, не на последно място, погледът на обществото, с чийто постоянен диктат толкова се съобразяваме. Самите грехове, в които се впускаме с илюзията, че живеем свободен живот, ни впримчват, защото който угажда на страстите си, става техен роб, слуга на греха.

Истината е, че Христос не дойде да отнеме свободата, той дойде да ни я подари. В Библията изрично пише, че на християните всичко е позволено, но „не всичко е полезно” (1 Коринтяни 6:12). Свободата е отговорност – тя трябва да бъде използвана разумно, за да принася духовна полза и на нас, и на околните. Библейският призив към галатяните важи и за нас: „Защото вие, братя, към свобода бяхте призовани; само не превръщайте свободата в разпуснатост на плътта, но с любов служете един на друг”(Галатяни 5:13)

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s