мислите

22.02.2017 г.
3 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: 2 Коринтяни 10 глава, стихове 4-5


Много харесвам книгата на Джойс Майер „Бойното поле на ума”. Прочетох я в момент, когато мислите ми наистина се сражаваха една с друга като на бойно поле. Нападаха ме като врагове, дебнеха ме, обсаждаха съзнанието ми и сякаш нямаше къде са се скрия. Натрапчиви, неканени, нечисти. Аз не знаех как да се справя с тях, а и не мислех, че това е възможно. Та нали мислите са част от душата ми, а и кой друг знае какво си мисля? Мога да си мисля каквото си поискам, това не пречи на никого.

Но далеч не е така. Свободни сме да мислим, каквото си пожелаем, но мислите могат да бъдат наши врагове и да съсипят живота ни. Те съвсем не са невинни, съвсем не са без значение. Неслучайно Библията говори за събаряне крепостите на помислите и покоряването на всеки разум пред Христос. (2 Коринтяни 10:4-5)

Много от вредните мисли се подхранват от заобикалящата среда, която ни атакува с образи, концепции и стил на живот, които не вършат Божията воля. И ако допуснем тайничко в мислите си да станем съучастници на света, неусетно почваме да губим битката за душата си.

Затова трябва да храним съзнанието си с добри, богоугодни мисли, които ни променят и правят подобни на Христос. Библията съветва какво да търсим и с какво да се зареждаме мисловно: „Най-накрая, братя, всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е достойно за обич, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално, това зачитайте.” (Филипяни 4:8). Защото „каквото човек мисли, такъв е и той” (Притчи 23:7).

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s