чувствителен човек

21.02.2017 г.
2 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Матей 11 глава, стихове 28-30


Понякога завиждам на кротките, уравновесени хора. Такива, които изглеждат като недокоснати от обстоятелствата и обзети от постоянен вътрешен мир. Аз самата съм чувствителен и много емоционален човек и много пъти съм си мислила, че за кротките по природа хора е много по-лесно да бъдат християни, отколкото за такива като мен.

Исус беше „кротък и смирен по сърце”. Той обяви кротките за блажени (Матей 5:5), но не повика само тях. Напротив, обърна се към онези, които имаха трудности да владеят себе си – емоционалните, обърканите, онези, които имаха нужда от покаяние за допуснатите грешки. Достатъчно е само да си спомним избухливия, непостоянен апостол Петър, който дотолкова се промени под Божие влияние, че впоследствие положи основите на световната църква.

„Елате при Мен всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя! Вземете Моето иго върху себе си и научете се от Мен, защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си.“ (Матей 11:28).

Истинският мир, истинската свобода за емоционално обременените хора на нашето съвремие се крие в Христос. Ние се опитваме да постигнем хармония, да овладеем стреса и емоциите си посредством какви ли не техники за себепознание и лично усъвършенстване. Но човек може да познае себе си единствено ако се погледне през огледалото на Словото, а не през призмата на емоциите си. Тогава „Ще познае всеки раната на своето сърце и простре ръцете си към тоя дом (храма)“ (2 Царе 8 гл.).

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s