чувства

20.02.2017 г.
1 ден от плана СВОБОДА в ДУШАТА
библейски текст: Галатяни 5 глава, стихове 17-23


Всеки е свободен да чувства, но не и да живее, подчинен на чувствата си.

Обичам те. Мразя те. Страх ме е. Развълнуван съм. Обнадежден съм. Разстроен съм. Срам ме е. Или всичко това едновременно, а също и безброй нюанси на палитрата на нашите чувства изпълват сърцата ни във всеки миг от живота.

Едно съвременно библейско изследване разглежда чувствата като част от плодовете на сърцето. Неговият автор твърди, че „В “Галатяни” 5 гл. между плодовете на Духа и плодовете на плътта откриваме не само помисли, но и следните чувства: блудство, сладострастие, ревнувания, ярости, зависти, любов, радост, мир.”  Някои от тези чувства са дар от Бога – като радостта и мира например. Други са плод на нашия досег до света и на онова, което нашето плътско естество изпитва чрез сетивата си в материалния свят.

Често сме подвластни на чувствата и ги оставяме да определят нашето поведение. Колкото и да ни се иска да си мислим, че сме разумни същества, разумът не винаги надделява. Мощта на чувствата не бива да бъде подценявана, а трябва да се научим да покоряваме своите чувства, а оттам и мислите и желанията си под могъщата ръка на нашия Небесен отец.

Това отличава зрелия християнин от новоповярвалия и е стандарт, към който трябва да се стремим. В 1 Коринтяни 13:11, апостол Павел казва: „Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствувах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското”. Духовният растеж позволява на човека да се научи на контрол на чувствата си и това го предпазва от вземането на погрешни, прибързани решения, които не вършат Божията воля.

Емануела Томова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s