Заяквай

29.01.2017 г.
7 ден от плана СВОБОДА в ДУХА
библейски текст: „И така, стойте твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго.“ (Галатяни 5 глава, стих 1)


Съвсем скоро температурите навън ще се повишат, а на нас изведнъж ще ни се прииска да съблечем дебелите якета и да захвърлим шаловете и ръкавиците (поне за 7-8 месеца). Въодушевлението ни от сгряващото слънце, обаче, може да бъде съсипано само от едно нещо – натрупаните през последните месеци 3-4 килограма (които няма как да съблечем в миг). Затова още от “понеделник” започваме интензивна фитнес програма с поне няколко кардио упражнения, ограничаваме до минимум всички вредни храни и количествата на полезните и очакваме трепетно да видим резултатите.

И само след няколко седмици отново закопчаваме любимите си дънки (и дишаме спокойно), а и се чувстваме… олекнали.

Така е и при свободата в духа. Трупали сме тежест, шлака и мръсотия в продължение на години. Грехът ни е сервирал преживявания, натъпкани с натриев глутамат и апетитът ни към тях е нараствал. Обичали сме все повече себе си и все по-малко другите. Търсили сме повече “земното” и почти не сме обръщали внимание на “горното”.

Но дали от подтик на сърцето или от думата на приятел, в живота ни е настъпил момент, когато съзнателно насочили поглед към жертвата на Христос, сме пожелали да “влезем във форма”.

Исус Христос освобождава!

И ако при свалянето на излишни килограми ние имаме решаваща роля (ставаме по-рано сутрин, тренираме поне по 1 час, внимаваме кога и как се храним), то при свободата в духа нашата роля е много малка. Но след като я придобием и заживеем свободни, имаме задача и то важна. Нужна ни е твърдост, която придобиваме с постоянство.

За да се поддържам във форма и все пак да понатрупвам духовни мускули, следвам тази “програма”:

  • не ям вредна храна – внимавам какво гледат очите ми, какво слушат ушите ми, към какво се прилепва сърцето ми;
  • не се връщам в миналото си – то е част от живота ми, но не определя бъдещето ми; не позволявам на чувство за вина да ограбва свободата ми, а “издигам очите си към хълмовете, откъдето иде помощта ми” (Пс. 121:1);
  • във всяка тренировка включвам кардио упражнения – молитва! Колкото повече се моля, толкова по-свободно дишам. (Добре е за кръвообращението) 😉
  • понякога тренирам с повече тежести – изследвам Божието слово задълбочено и искам откровение от Святия Дух за пасажите, които чета. Това засилва вярата ми.
  • не на последно място, в постоянна връзка съм с Треньора! Имам Му доверие и знам, че ако Го слушам и се покорявам, ще стигна по-далеч, отколкото съм предполгала.

Утре е понеделник… май ще си купя карта и за фитнес.

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s