Разни закони

26.01.2017 г.
4 ден от плана СВОБОДА в ДУХА
библейски текст: „Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христос Исус от закона на греха и на смъртта.“ (Римляни 8 глава, стих 2)


Представете си следната ситуация: Пътувате със семейството си в далечна екзотична държава. Радвате се на топъл климат, красива природа, интересно меню… С една дума – рай! Неочаквано обаче, ей така, докато си пиете безалкохолния коктейл в лобито, а децата си играят с една игуана, нахълтват 10-ина униформени, бутат ви коктейла и ви слагат белезници.

На следващият ден вече сте в съдебна зала и разбирате, че ще ви съдят за това, че в продължение на седмица сте пили кафето си с мляко и захар. А това било незаконно и подсъдимо в тази страна. Силно желаете свободата си обратно, но не сте сигурни дали местният закон, под който сте попаднали, може да ви я осигури. Докато уплашено слушате преводача, се чудите що за закони са това?

Различни!

За различни закони говори и ап. Павел в посланието си към Римляните. Днес се спираме на библейски пасаж в началото на глава 8, но не можем да пропуснем стиховете в края на глава 7. Накратко, ап. Павел говори за закона на греха и закона на Духа.

Грехът, с определена власт и сила, подчинява човешкото ни естество. Тогава е важно какво искам Аз, какво ми се прави на Мен, какво е Моето мнение. Предпочитам своето си пред онова, което Бог иска. Това нарича Павел „закон на греха” и дори да се възпротивим, силата на плътта ни е неспособна да ни освободи.

Другият закон, за който ап. Павел казва, че освобождава, е законът на Духа и живота в Исус Христос. Победата, която получаваме над греха в живота си, когато изберем Исус, не се дължи на нашата собствена сила. Дължи се на работата на Божия Дух в нас. И всеки път, когато съзнателно изберем Бога, послушаме Неговите думи и се покорим на волята Му, даваме право на Святия Дух да действа в нас. И това ни носи свобода.

Ние избираме под силата на кой закон да застанем. И според кой закон да живеем живота си. Също както избираме как да пием кафето си – с мляко или без.

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s