Има ли значение?

25.01.2017 г.
3 ден от плана СВОБОДА в ДУХА
библейски текст: „И така, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.“ (Йоан 8 глава, стих 36)


И днес продължаваме да разглеждаме думите на Исус Христос към събралото се множество в храма. Онзи разговор, в който една от основните теми е свободата.

Нека отбележим няколко факта:

  • разказвач – апостол Йоан, т.е. жив свидетел;
  • място – храма, т.е. Божия дом (свято място);
  • зрители – фарисеи, книжници и обикновени юдеи, т.е. хора, които имат познание върху писанията и закона;
  • адресати – онези от юдеите, които са повярвали в Христос (ст. 31), т.е. хора, чието сърце е предизвикано от силата на Христос, но чийто ум е все още непроменен;

Когато Исус заговори за истина и свобода, юдеите се надигнаха и възроптаха. Как така някой, пък бил той и велик учител, ще им казва, че не са свободни. Точно на тях ли? Които са Аврамово потомство (т.е. Божий народ)? Които спазват до буква закона и повеленията на Бога?

Те обаче не осъзнаваха, че грехът, за който Исус говори в ст. 34, ще продължава да ги преследва, изкушава и държи в окови до тогава, докато те търсят свободата си в традициите, принасянето на жертви, изпълнението на обряди и дори в писанията. Не осъзнаваха, че религията ги държи в позиция на слуги (подчинени), а Синът е, чрез Който и те стават синове на Бога. Дори повярвали, че Исус е Месията, нямаха все още разбиране, че чрез Него имат пряк достъп до Отец.

Има значение КОЙ ни дава свободата! Има значение кой е източникът й. Не е добро настроение, нито приятелства или семейна обич. Не е и политическата, икономическата или социалната система в страната, която живеем. И не само защото всички тези неща са преходни. Но те не могат да ни отвържат от оковите на греховността и да възстановят връзката ни със Създателя.

Веднъж чух един евангелизатор да казва: “Много пътища водят към Исус”. И пълният ми с религиозност ум скочи в готовност да го опровергае. “Но само един път води към Отец. И това е Исус Христос” – продължи той. И тогава докоснатото ми от силата на Христос сърце трепна в съгласие. И пожела повече свобода.

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s