Да познаеш

24.01.2017 г.
2 ден от плана СВОБОДА в ДУХА
библейски текст: „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.“ (Йоан 8 глава, стих 32)


Десетки пъти съм извиквала към Бога: „Господи, дай ми да знам истината! Кажи ми каква е?“ Искала съм да разбера дали съм права или греша в дадена ситуация, дали това, което съм намислила, ще стане така, както на мен ми се иска, дали онова, което съм започнала, ще се развие в посоката, в която аз гледам. Търсила съм свобода, успокоение и мир.

И в повечето случаи Бог ми е давал да разбера каква е истината… Само че тя не е била тази, която очаквам. И в повечето случаи, истината не ме е освобождавала, а дори напротив – довеждала ме е до момент на криза.

Не съм се отказвала и съм продължавала: „Господи, обясни ми КАК истината (която току що научих и ми докара главоболие) ме прави свободна? Как онова, което току що ми показа, ме води до място на свобода, като аз се чувствам все по-вързана…“ И не, Бог не ми проговарял от небето.

Отмина доста време, докато осъзная две важни неща:

  1. „Да знаеш“ е различно от „ДА ПОЗНАЕШ“. Да познаеш означава: “да разбираш (нещо) абсолютно и във всичките му аспекти; да си наясно, да имаш знание, усещане и възприятие (за него), да бъдеш сигурен и убедителен в говоренето (за него);
  2. ИСТИНАТА, за която говори Христос, не са просто факти, а реалност – небесна, духовна и вън от всяка религиозна норма и традиция.

След тези два важни урока, разбирам истината така:

Знам КОЙ е Христос. Но това не ми е достатъчно. Всеки ден се стремя да научавам повече за Него, да разбирам думите и действията Му, описани в Библията, да преживявам присъствието Му. Освен това, приемам и се съизмервам с всяка истина, която Святият Дух ми разкрива за Божието царство и любовта на Отец към мен. И когато тази истина стане реалност за мен, свободата вече е завладяла територия в сърцето ми.

Не се отказвай. Истината носи свобода.

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s