Обикновено християнство

19.12.2016 г.
8 ден от плана „Най-важните писма“
библейски текст: 1 Йоан 3 глава


19-12– Ето ти, Лиске, още едно яйчице – казва двегодишната Клара в ролята на Косето Босето за трети път на хитрата Лисана. В невинността си. И поради липсата на развити сетива за скритото зло.

„Дечица, никой да не ви заблуждава…” – казва Йоан на християните от първи век, вероятно все още дечица по вяра и по ум, които Сатана чрез своите подставени лица се е опитвал да заслепи, като им разклати крехките убеждения и им открадне един по един даровете от Бога.

Което прави и днес още по-ожесточено, макар много добре да знае, че Бог в премъдростта Си е вложил „Своя зародиш вътре в нас” – Своя геном, Своя Дух. За да ни „възрастява” и упътва на всяка истина, като ни помага да я различаваме от всяка полу-истина, тоест лъжа. Макар да знае, че сме помазани от Святия, за да разпознаваме Духа на Истината от духа на заблуждението. Защо тогава се опитва?

Много добре знае той, че Бог първо е възлюбил нас и е излял Своята любов в сърцата ни чрез Святия Си Дух, за да можем и ние да Го възлюбим с цялото си сърце, с всичката си сила и от любов да пребъдваме в Него и да се покоряваме на волята Му. Затова се опитва да втвърди сърцето ни за Бога. Да го превърне в буца лед. Да ни внуши омраза към ближния. Да ни върне в смъртта и тъмнината /„Който мрази брата си… е в тъмнината… Който не люби брата си, остава в смърт”…/ Да разруши и унищожи връзката ни с нашия Господ, за да няма превес Божието в нас – да не може Бог да ни снабдява с амуниции. Да затвори водоизточника ни. Военна стратегия? И още как!

Може би обикновеното християнство се свежда до Йоан 15. До думата „пребъдвайте” /„стойте навеки, постоянно”/ в Господа, до живата ни връзка с Него Живия, която ние сме отговорни да инициираме и поддържаме. За да черпим от Него всичко, което не ни достига, като например разпознаване, любов към братята си и сила да вършим волята Му и да воюваме в Неговите битки.

Светлана Каролева

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s