Включване на алармата

18.12.2016 г.
7 ден от плана „Най-важните писма“
библейски текст: Юда 1 глава


18-12Виждали ли сте противопожарна система в хотел, ресторант или друга обществена сграда? Обикновено „мрежата“ от разпръскващи вода устройства е разположена по тавана на помещението, като покрива цялата площ.

А знаете ли как се задейства системата? При наличие на дим. Когато димът от огъня се издигне нагоре и стигне до някой от модулите на противопожарната система, датчиците за дим активират струйното впръскване на вода. На ВСИЧКИ останали модули!

Преди обаче да се задействат датчиците за дим, те трябва да са програмирани да различават дима. Обикновено тази фина настройка се извършва от програмисти, които са наясно както с функционалностите и технологията на датчиците, така и с химическия състав на дима и пушека.

Е, в библейският текст, който четем днес става въпрос за подобно програмиране. В писмото си Юда прави фина настройка на противопожарната система в новозаветната църква.

Защо ли? Може би е бил станал свидетел на пожарите в други църкви… Може би е бил виждал опожарени семейства, родове, а защо не и общества… Може би силата на изпепеляващия огън го е направила свръхчувствителен към миризмата на дим…

И заради това точно е писал до църквата с ясни инструкции и недвусмислени определения за онези, „които обръщат благодатта в похотливост“ (ст. 4) и които „хулят всичко, което не знаят“ (ст. 10). Онези – себецентричните, изопачаващите любовта, издигащи лъжливи учения и в чието „служение“ няма любов. Категоричен е апостолът, че те са, които „правят разцепления“ (ст. 19) и които „постъпват единствено според своите желания“ (ст. 16).

И с цялата си любов, настройва, програмира Христовите последователи да бъдат чувствителни и да разпознават кое е истинно и кое не, кое е от Господа и кое – човешко. Учи ги да бъдат датчици против дим. Понеже където има дим, има и огън. А огънят изпепелява.

Огледай се. Дали датчиците на собствената ти противопожарна система са активирани. А датчиците в дома ти? А тези в църквата ти?

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s