Великото смирение

12.12.2016 г.
1 ден от плана „Най-важните писма“
библейски текст: Евреи 2 глава


12-12През последните години жанрът фентъзи надскочи рамките на литературата и зае солидни позиции във всички сфери на изкуството, а оттам се превърна и в култура.

Фентъзи култура. Измислена култура. Фалшива култура. Фантазните образи и светове, които литературата е ползвала, за да въздейства на реалния човек в реалния живот, неусетно започнаха да изместват истината и да я поставят под съмнение.

Затова и когато Библията ни разказва за невидимия свят на ангелите и другите небесни същества, съвременният човек повдига рамене с безразличие – какво толкова, нали във филма от предната вечер се е оказало, че на „ангелите“ нищо човешко не им е чуждо, а демоните са изглеждали някак… симпатични.

Днес повече от всякога старата лъжа: „Наистина ли каза Бог…?“ действа с пълна сила.

Но Библията не е някакъв фентъзи роман! Независимо дали й вярваме или не, тази изумителна книга представя ИСТИНАТА.

ИСУС е наследник на всичко, чрез ИСУС са направени световете, ИСУС е сияние на Божията слава и отпечатък на Неговото съвършенство. ИСУС държи всичко чрез  Своето могъщо Слово. ИСУС извърши чрез Себе Си очистване от греховете и седна отдясно на Величието във висините. ИСУС е толкова по-горен от ангелите, колкото името Му е по-горно от тяхното! (Евреи 1:2-4)

ИСУС  се е разделил със славата и позицията Си, за да ни отвори пътя към небето. Смирил се е, приел е да стане като един от нас, „малко по-долен от ангелите“, които дотогава са Му служели с възхищение. И въпреки, че ни е познавал толкова добре, не се е срамувал да ни нарича „братя“. Заради тези Свои братя, заради нас, е бил разпънат на кръст. Но чрез смъртта Си ИСУС е унищожил онзи, който има власт над смъртта, т.е. дявола, и е избавил всички, които поради страх от смъртта през целия си живот са били в робство.

Ако фантазиите са предназначени да ни носят утеха, като ни пренасят временно в един измислен и по-добър свят, то ИСУС – нашият Първосвещеник, ни е приготвил вечност, каквато не бихме могли и да си представим! Това е истината.

Даниела Енчева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s