Последни думи

27.11.2016 г.
14 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: 2 Тимотей 2 глава


27-11Какво бихте искали да оставите като наследство? Какъв призив бихте отправили към тези, които идват след вас? Какви житейски уроци бихте желали да им предадете? Замисляли ли сте се някога върху това?

Светът около нас ни учи да възприемаме наследството предимно в материално измерение, като имоти, скъпоценности, бизнес, коли и т.н. Това виждаме в културата наоколо, това гледаме във филмите. Няма нищо лошо да дадем добър старт в живота на децата си и да им оставим начален капитал, но това ли е най-важното, към което да се стремим? В развиването на собствения ни бизнес или кариера, в събирането на имоти ли трябва да насочим усилията си?

Има нещо много по-съществено и важно в нашия живот и в живота на тези, които идват след нас, и това е спасението на душите ни. Най-ценното наследство, което можем да оставим след себе си е духовното наследство – да помогнем на някой да опознае Бог и да го научим да следва Неговия път в живота си.

Всички дълбоко в себе си знаем тази истина, но забързаният свят около нас, обстоятелствата, културата, всекидневните задачи, ни карат да забравяме или да отлагаме. Без да искаме оставяме духовните неща за „по-късно“, за уикенда или за спокойни дни и вниманието ни се съсредоточава в изработването на материалното наследство.

Сега е времето да си напомним кое е най-важното и ценното, което искаме да предадем на следващото поколение. Какво наследство ще оставим зависи от това какъв живот живеем. Ние изграждаме нашето завещание отсега, от днес. Не бива да чакаме до пенсия или докато усетим, че краят наближава, за да се замислим какво ще оставим. Всеки един ден от настоящето съгражда нашето завещание.

Павел напомня на своя верен ученик Тимотей кои са важните неща в живота. Учението за Исус Христос, нашата вяра и упование в Бога – това трябва да се стремим да предадем на тези, които идват след нас. Не всеки има дарбата на учител, но няма нужда да си професионален педагог за да влияеш и възпитаваш хората около теб. Най-въздействащият начин на обучение е нашият собствен живот. Ако нашите деца и хората около нас виждат всекидневното ни ходене с Исус, това ще повлияе на техния живот. Ако виждат, че действията ни са в абсолютен унисон с това, което проповядваме, сърцата им ще бъдат докоснати.

Нашият живот и отношение във всекидневието има най-голямо влияние върху околните. Доброто духовно наследство започва да се гради сега и се доизгражда с всеки следващ ден до края на земния ни път.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s