Болки на растежа

26.11.2016 г.
13 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: 1 Тимотей 1 глава


26-11Помните ли времето, когато бяхте тийнейджъри? Този период от живота, в който се променяме всеки ден и постепенно от деца ставаме възрастни. Тялото ни се променя бързо и странно. Физическото ни израстване често е съпроводено с болки и дискомфорт.  Всичко това е напълно нормално и е неразделна част от естествения процес на израстването на тялото ни.

В същия този период порастваме значително и в нашето съзнание и познание за света. В този процес също има трудности и болки. Случвало ни се е да получим слаба оценка по даден предмет и това ни е заболявало. Но в същото време ни е помогнало да се стегнем и да подобрим познанията си в дадената област.

За разлика от физическото ни израстване процесът на умственото ни обогатяване не приключва с юношеската възраст, а продължава до края на живота ни.

Случвало ли ви се е да видите хора, които се развиват или си мислят, че се развиват твърде бързо (физически и умствено)? При тях има нещо странно, неестествено, несъразмерно и дори изкривено. Започват да се вземат много насериозно и искат бързо да заемат място при големите. Само че има един проблем. Тяхното израстване още не е приключило, не е завършено и затова е непълно. В едно нещо може да са силни, но в други тепърва предстои да се развиват.

Подобен е процесът на израстване и в духовния ни живот. И тук не става дума за възраст или стаж, а за духовно израстване. Този процес също е с вързан с трудности и болки, но така влизаме по-дълбоко в познаването ни Бог и виждаме как Той изгражда в нас Христоподобен характер.

При духовното ни израстване също се крие опасността от едно „преждевременно“ или „несъразмерно“ израстване. Особено днес, когато съществуват множество достъпни източници на различни учения и в желанието си да напреднем във вярата има опасност да се заблудим в изкривени човешки течения.

Тук, също както в училище, идва ролята и важността на добрите учители. Както Павел е напътствал Тимотей, така и всеки един от нас се нуждае от духовни наставници, които да ни помогнат да израснем и преминем през естествените болки на растежа.

Имаш ли духовен наставник и учител в твоя живот? Ако да, обади му се днес да му благодариш. Отделете време да се помолите заедно. Ако не, помоли се днес Господ да изпрати правилните хора в живота ти, които да те напътстват в духовното ти израстване. Всеки един от нас се нуждае от духовна подкрепа и пример.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s