Различен подход

25.11.2016 г.
12 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: Тит 2 глава


25-11Дълбоко във всеки един човек е заложено желанието да бъде приет и одобрен от другите. От най-ранна детска възраст се опитваме да се включим в играта на другите. В училище искаме да бъдем от „популярните“, да сме част от определена компания. Дори като възрастни се стараем да се харесаме на другите и да се включим в една или друга група от колеги, да членуваме в даден клуб или организация. Стремим се да бъдем част от някакво общество.

Всички тези различни групи обаче си имат свои особености, специални критерии за прием и своя собствена култура, които всички член на групата трябва да следва. Много хора са готови на какви ли не компромиси и жертви само и само да влязат в даден клуб, дори и ако не всичко от културата на заобикалящите ги им харесва. Те самите променят себе си, за да се напаснат.

Понякога обаче заобикалящата ни среда ни влияе и ни променя, дори и без да искаме. Виждаме, че всички в офиса мрънкат против шефа и неусетно започваме и ние да мрънкаме заедно с тях, за да се включим в разговора. Чуваме как всички се оплакват от безредието по улиците, но в същото време пресичат на червено и ние също. Ако пък се усъмним в правилността на някое подобно действие, веднага се оправдаваме с аргумента: „Всички така правят“.

Има много неща, които неусетно навлизат в живота ни под влияние на заобикалящата ни култура, а ние лесно ги допускаме, заради синдрома „всички така правят“. Не казвам, че трябва напълно да се отделим от света и да отхвърлим всичко от заобикалящата ни среда и да заживеем като отшелници. Ни най-малко. Но е добре да внимаваме кое допускаме в живота си и кое не.

Господ иска от нас да бъдем мъдри и да изпитваме нещата, които ни се предлагат. Ние сме призвани да живеем според Божия стандарт, а не според стандарта на този свят. Вярващите би трябвало да имат по-високи стандарти за и на поведение. Павел препоръчва напълно различен подход към живота, семейството и колегите – „за да не се хули името на нашия Господ и Спасител“.

Отстоявайки Библейските принципи в живота и действията си, ние поставяме по-висок стандарт и даваме пример на хората около нас. Понякога ще бъдем отхвърляни от групата, защото не следваме тяхната култура и не участваме в техните дела. Възможно е да бъдем поставени извън „популярния клуб“, може дори да останем изолирани от колегите, заради това, че не сме „като всички“ и не вършим нередните неща заедно с тях.

Но знаем, че ние отстояваме Божиите принципи и стандарти, защото сме приети от нашия Господ Исус Христос. А кой знае, някой ден може някой от хората около нас да повярва в Исус поради нашата вярност.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s