Най-накрая Рим

20.11.2016 г.
7 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: Деяния на апостолите 28 глава


20-11„Всички пътища водят към Рим.“ Чували ли сте тази фраза? Днес тя е придобила различни метафорични значения и приложения. В древността обаче значението на това твърдение е било съвсем друго и се е разбирало почти буквално. Като столица на най-голямата империя в древния свят Рим е бил център на тогавашния живот. Всички главни пътища в империята се събирали именно на римския форум. Въпреки, че пътищата водели към Рим, това не означава, че е било лесно да се стигне до великия град. Пътуването от някои отдалечени кътчета на империята е отнемало месеци и е било изпълнено с множество препятствия. В последните глави на книгата „Деяния на апостолите“ четем за едно подобно интригуващо и продължително пътуване към Рим, изпълнено с много трудности и обрати. През цялото това време обаче Павел е бил спокоен и уверен, че ще стигнат целта. И то не защото пътувал с опитни моряци или пък с най-модерния кораб, нито защото той самия притежавал някакви свръхестествени способности, а защото Бог му бил казал, че той трябва да отиде и да проповядва в Рим. Павел е знаел поръчението си от  Бог и това му е давало увереност и надежда. Той е знаел Божията воля за живота си и, познавайки Бог, бил уверен, че Той няма да го изостави по пътя, но ще бъде с него до край.

Бог не ни е обещал житейски път, застлан само с цветя и рози, без трудности и препятствия, но Той ни е обещал, че ще бъде с нас по пътя и ще ни води. Господ има цел и план за живота на всеки от нас. Когато Той ти е казал, че трябва да направиш нещо за Негова слава, бъди сигурен, че Бог ще ти помогне да го изпълниш и няма да те остави сам. Нека обаче не забравяме, че имаме и враг, който никога не спи и се опитва да провали Божиите планове. Знаейки твоето Божествено поръчение и виждайки, че започваш да правиш стъпки за неговото изпълнение, дяволът ще се опита да те спре и да те провали. Както постави редица препятствия пред Павел, така ще атакува и всеки от нас, поел към изпълнението на Божия план. Но изходът от тази борба е ясен – Исус е спечелил битката на кръста и в Неговото име имаме пълна победа и власт над силите на мрака.

Бог може да обърне всеки капан пред нас в пиедестал за нас и вместо да бъдем съборени, да бъдем издигнати. Когато Бог ни е дал цел, Той ни държи в ръката си и ще ни преведе до края на пътя.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s