Мир по време на буря

19.11.2016 г.
6 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: Деяния на апостолите 27 глава


19-11Искало ли ви се е някога да живеете на място, където има само един сезон и винаги е лято? Аз често си мечтая за това, особено през зимата. Знаете ли обаче, че дори и на най-мечтаната за живеене дестинация – тропиците, има повече от един сезон? Дори и там се редуват дъждовен и сух сезон. Смяната на годишните времена ни помага да отмерваме времето и да се адаптираме към типичните за периода температури.

В житейския си път също преминаваме през различни сезони. Някои от тях са изпълнени със слънце и радост, а други – с облаци и сивота. Понякога се надигат големи вълни и се разразяват страшни бури. Всички искаме дните в живота ни да са ясни и слънчеви, но смяната на сезоните е част от кръговрата на живота. Преминавайки през различните периоди в живота си израстваме и оценяваме съществените неща. По този начин Бог ни учи и ни изгражда.

В Библията четем как са се сменяли сезоните в живота на святите Божии мъже и жени. Можем да прочетем какви бури са ги връхлитали и какви дни на благословения са имали. Няма как да не дойдат бури в живота ни. Важното е какво правим по време на бурята и как се справяме с нея. Често се борим с все сили срещу изпитанията и стихиите в живота. Хващаме здраво кормилото и платната на своя кораб и се опитваме да го преведем през вълните, които продължават да ни заливат, докато ветровете се усилват. Опитваме се да изведем кораба на своя живот на безопасно място, но все не успяваме, защото не виждаме ясно пътя и нямаме посока. Борбата отнема силите ни и те с всеки изминал ден се изпаряват.

Истината е, че ние не можем да победим бурята. Бог обаче може. Той е в състояние да ни преведе през нея, а ние да останем невредими. Как може да стане това? Много просто. Трябва само да се доверим на Исус и да оставим кормилото в ръцете Му. Това обикновено е най-тежкият и труден момент за нас. Моментът, в който се смиряваме и признаваме, че ние сами не можем, че имаме нужда от Бог. Когато оставим управлението на живота си в Неговата ръка и се отдръпнем крачка назад, тогава нещата започват да се оправят. Облаците започват да се разпръскват и слънчевите лъчи надделяват над мрака около нас.

Сега остава просто да се отпуснем в Божията ръка и да гледаме как Той смирява бурята пред нас и успокоява вълните наоколо. Близостта ни до Бог и доверието, че Той е в контрол на всяка ситуация в живота ни, ще ни даде един истински небесен мир, дори и по време на буря.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s