Неочакван обрат

18.11.2016 г.
5 ден от плана „Наследството на Павел“
библейски текст: Деяния на апостолите 28 глава


18-11Вярвате ли, че човек може коренно да се промени? Често чуваме истории или проповеди за това, дори понякога самите ние преразказваме тези истории. Но вярваме ли наистина, че това е възможно? Лесно е, когато става дума за непознати хора, които не са част от живота ни, но как реагираме когато става въпрос за някой близък човек? Народната поговорка „Вълкът козината си мени, но нрава – никога“ често пренасяме и в отношението ни към нашите братя и сестри в Христа. Не знам дали е национална черта от характера на българина, но съмнението и недоверието са навсякъде около нас. Сякаш неочаквани обрати в живота на хората са невъзможни или ако все пак нещо се случи, то е само временно и има някаква пъклена цел.

Ако четем Новия Завет обаче, виждаме, че той е изпълнен с такива обрати. Един от най-ярките примери за това е историята на апостол Павел. Израснал и обучен в най-строгите традиции на юдаизма, той започва ревностно да преследва, измъчва и убива последователите на Исус. Имал е поръчка за това от главните старейшини и се е ползвал с подкрепата и одобрението на най-висшите духовни лица на неговото време. Всичко обаче се преобръща, когато един ден на пътя за Дамаск Павел преживява лична среща с Исус Христос. От този момент нататък той става верен последовател на Исус и започва да проповядва истините на Христовото учение и сред юдеите, и сред всички околни народи.

Как бихме приели Павел днес в нашите църкви? Бихме ли го гледали с недоверие и съмнение заради миналото му на гонител и мъчител на християните или бихме го приели като наш, новороден брат в Исус?

В същината на Христовото учение стои именно промяната на всеки един човек чрез новорождението. Исус ни обича толкова много, че даде живота Си за нас, за можем ние да имаме прощение на греховете и нов живот в Него. Ако Той е направил промяна в мен и теб, защо ни е трудно да Му се доверим, че е направил промяна и в другите? Когато Бог очиства и променя един човек, Той го прави истински и напълно. По човешки преобръщането на един живот на 180° е невъзможно, но за Бог всичко е възможно. Всеки, който го е преживял, има невероятна и вълнуваща история, подобна на историята на Павел.

Припомни си днес какво Бог е направил за теб и Го помоли да ти помогне да приемеш и промяната, която Той е извършил и в другите.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s