Последна вечеря заедно

21.09.2016 г.
14 ден от плана „Отклик към Исус“
библейски текст: Йоан 14 глава


21-09Маса, отрупана с хора. И с гозби. Не изтънчени, а простички. Приглушена светлина от свещи. Малко повече от дузина мъже и неколцина жени, които сервират, отсервират и мълчаливо участват в разговора. „Тайната вечеря“.

Не знам кое е било „тайното“ в последната вечеря на Исус с учениците Му, но от библейския текст разбирам, че в горницата Господ доста е говорил. И то на различни теми. Знаел е, че времето се скъсява и възможностите Му да ги поучи, настави и насърчи се смаляват. Затова не е пестял думи. От „Да не се смущава сърцето ви“ (ст. 1) през „Няма да ви оставя сираци…“ (ст. 18) до „Станете да си отидем оттук“ (ст. 31)

А там някъде, сред другите стихове има: „В дома на Отца ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място“ (ст. 2) Обещание пълно с надежда!

И вероятно из мислите на някой от седящите около масата се е въртяло: „Исус ще ми приготви място! Ще имам обиталище в дома на Отца! Как ли ще изглежда? Дали ще е по-голямо от къщата, в която живея. Може би ще има двор и голяма порта… Все пак обещанията от самия Господ не са напразни. И са истина!“

Но дали Исус е имал предвид големи имения, в които да почиват телата ни и душите ни да се наслаждават на прекрасните Божии творения. Дали Исус не е имал предвид… сърцата ни.

Сърца-обиталища, в които Божието слово да „покълва“ и да дава плод. Сърца-обиталища на Неговия Святи Дух. Сърца-обиталища, приготвяни от Него, които на времето си да заемат място в дома на Отца. За цяла вечност.

Ива Цветкова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s