Опит за примамване на Исус

18.09.2016 г.
11 ден от плана „Отклик към Исус“
библейски текст: Марк 12 глава


17-09Приятелка ми разказа лична история. Преди години се интересувала какво мислят хората за нея. Искала да се хареса на всички. Представете си само колко „личности” е трябвало да смени. Влизала от роля в роля.

Призна ми, че й харесвало хората да й правят комплименти и да я хвалят. Ласкателните думи й давали сигурност. Но не осъзнавала, че точно тези думи са капан. Докато не дошъл момент, в който открила и приела своята истинска идентичност в Христос. Освободила се от капана на несигурността и ласкателството.

Чарлз Спърджън казва: „Най-добре е да не знаеш, нито да искаш да знаеш, какво се говори за теб от приятелите или от враговете ти. Тези, които те хвалят вероятно са толкова объркани, както и тези, които злоупотребяват с теб.”

Когато Исус е в храма, при Него отиват фарисеи и Иродиани, с цел да Му устроят капан. Търсят повод да Го задържат и използват хитър въпрос за да изглежда, че Исус е на страната на римляните и е срещу юдеите.

Фарисеите и Иродианите отново са се събрали да работят заедно. Някогашните врагове са се обединили заради Исус.

„Учителю, знаем, че си искрен и не те е грижа от никого; защото не гледаш на лицето на човеците, но учиш Божия път според истината.” /Марк 12:14/. Исус знае твърде добре, че това са ласкателни думи и не се повлиява от тях.

Понякога, враговете ни ни ласкаят, защото искат да ни наранят. А понякога, приятелите ни ни ласкааят, защото искат да бъдат добри и да ни бъдат от помощ.

Грешка е да се облягаме на думите, казани за нас, независимо дали са добри или лоши. Исус не се повлия. Добре е и ние да не го правим. Иначе ставаме подвластни на хората.

Нека искаме мъдростта, която е от Небето. Нека знаем кои сме в Исус. Предизвиквам всички нас да отделим време, в което да чуем какво казва Бог за нас.

Мануела Манолова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s