Освободени от робството

11.09.2016 г.
4 ден от плана „Отклик към Исус“
библейски текст: Матей 18 глава


11-09”По колко пъти трябва да прощавам на ден?”- пита апостол Петър. Може и другите ученици да са си задавали въпроса, но само той го е изрекъл гласно. Дали от прибързаност, както често сме чували да го обвиняват, или като проява на простосърдечие и доверие към Учителя, Неговия Господ, Който няма да му се присмее, нито да го отхвърли?! Така или иначе, в отговор на неговия въпрос днес целият свят може да прочете притчата за немилостивия слуга.

Всеки от нас знае, че Бог прощава греховете ни заради жертвата на Сина Си Исус Христос. Но дори когато да сме склонни да признаем, че сме грешни, някак не се преценяваме като едни от най-лошите. По-често се чувстваме като оня служител, с малкия заем. С малкото грехове. Защото сме добри хора, нали? На мравката път правим. Никого не сме убили, нито ограбили. Но Исус отново ни поставя пред предизвикателство – Неговата мярка за „доброта” се оказва далеч от нашата. Направо – недостижима! „…Ако не простите от сърце всеки на брат си”.

Благодарни сме, че Бог ни прощава, но когато ние трябва да простим, вече е друго нещо. Бог е много милостив и дълготърпелив – такава е самата Му същност! А нашата същност „крещи” за справедливост (разбира се, в наша полза), за възмездие и отплата. И с това се поставяме по-скоро в позицията на служителя с големия дълг – приемаме на нас Бог да прощава, но нашите сърца остават заключени за ближния…

Бог ни е дал изход. Освободил ни е от товара на религиозните очаквания, невъзможните изисквания и стотиците наредби на Закона, като е поставил само една мярка – любовта. От любов към нас ни е простил. От любов към Него да прощаваме и ние.

Даниела Енчева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s