Полюси

10.09.2016 г.
3 ден от плана „Отклик към Исус“
библейски текст: Марк 7 глава


10-09Истина – Лъжа. Чисти ръце – Нечисто сърце. Божие Слово – Човешки предания. Връзка с живия Бог – Религия.

„Мамо, лъжата грях ли е? Ами шегичката, измамката, майтапчето?” – питаше ме дъщеря ми като малка… Ами фалшът, лицемерието, фарисейщината? – бих добавила аз.

„Внимавайте, пазете се от кваса на фарисеите” – предупреждава ни Исус. Може би защото плътта има склонността да се самозаблуждава и е податлива на разни зарази. А фарисейският квас е заразен. Човекът заразен с фарисейски квас е желязо, лед, маска глинена и маска гипсова, наблюдава, дебне да уличи, подозира, обвинява, пренебрегва Божията любов, презира Божието Слово /7:9/, чисти външното на чашата, обича първите столове, подиумите, прожекторите, море и суша обикаля, за да добие последователи и т.н.

Най-голямото поражение на фарисейския квас е, че затваря небесното царство за себе си и за другите. И че обръща сърцето на човека на камък, на лед. „Вкаменено ли е сърцето ви? Като имате очи, не виждате ли? И като имате уши, не чувате ли? И не помните ли?” – пита Исус в Марк 8:17,18, малко след като е отворил ушите на глухия и малко преди да отвори очите на слепия.

Заразим ли се с фарисейски квас, се притъпяват духовните ни сетива, оглушаваме за Божия глас, ставаме „глухи и заекващи” /Марк 7:32/ – говоренето ни става „мънкане от пръстта”, мънкане от плътта, с думи лишени от сила. Ставаме слепи като слепеца от Витсаида. Губим Истината от фокус. Разбирането си за Божиите истини.

И имаме нужда от обеззаразяване. Имаме нужда Исус да се докосне до ушите ни и да каже: Еффата! И да прочуем за Бога, и да започнем да „говорим чисто”/7:35/. Имаме нужда Исус да се докосне до очите ни, за да провидим и да започнем пак да „виждаме ясно”/8:25/.

„Очистете стария квас – ни казва апостолът в 1 Кор.5:7,8 – за да бъдете ново тесто… и нека празнуваме не със стар квас, нито с квас на злоба и нечестие, а с безквасни хлябове на искреност и на истина.”

Светлана Каролева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s