Исус за парите

24.07.2016 г.
14 ден от плана „Месия“
библейски текст: Лука 12 глава


liakolekcia_picture_24Думата користолюбие на гръцки е „плеонексия“ и озн. жажда за повече. Алчност. Днес хората не се наричат „алчни“ и „сребролюбиви“, а разумни, трезвомислещи или най-много пресметливи. Защото богатството е разбираема житейска цел. То носи удоволствие и обещава по-лек живот. Широко разпространено е еврейското разбиране, че богатството е белег на специално Божие благоволение. И обратното, че бедността е знак за недостатъчна вяра на човека и отхвърляне от Бога. Странно, по тази логика Исус имал ли е благоволението на Отец?!

И защо Исус нарича богатия човек от притчата „глупец“? Вероятно защото човекът е посветил всичките си мисли, цялото си време, сили и средства, за да разшири бизнеса си, вместо да приеме благословението на изобилната жетва като възможност да помогне на другите. „Продайте имота си и давайте милостиня, направете си… съкровище на небесата, … защото където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“ – предупреждава Христос.

Звучи просто и ясно: „Така става с онзи, който събира имот за себе си и не богатее в Бога“ (ст.21). Т.е. не е погрешно да събираш имот, ако „да богатееш в Бога“ продължава да бъде по-важно за теб. Истинското богатство за християнина си остават вярата и любовта.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s