Божията сила и насрещния вятър

22.07.2016 г.
12 ден от плана „Месия“
библейски текст: Марк 6 глава


liakolekcia_picture_22Исус вървял по езерото. Било е около 3 ч. сутринта, когато е най-тъмно. Учениците гребели изтощени след поредната дълга вечер в служение (сервирали храна на повече от 5 хиляди души). За разкош, вятърът бил насрещен и те почти не успявали да се придвижат напред, дори ходещият Исус щял да ги подмине. От умора и изненада, божиите мъже не Го разпознали в първия момент.

Също като нас, днешните Христови ученици, когато се раздаваме докрай в служението, насърчавани от успеха на благовестието. Не усещаме кога силите ни са се изчерпили и отдавна е време да се оттеглим с Исус на уединено място. Дори да се запътим натам, откриваме че „жътвата е готова, а работниците са малко“ и се втурваме жертвоготовно към следващата задача, следващата конференция, следващата група хора в нужда… докато в някакъв момент храната е раздадена, болните са изцелени, натоварените са освободени, хората се разотиват с радост, а ние се качваме на лодката за вкъщи и… се оказва, че вятърът е насрещен. На всичкото отгоре, от умората, очите ни започват да объркват кое е от Бога и кое само ни се привижда.

Вероятно и друг път се е случвало вятърът да бъде насрещен, но със свежи сили опитните рибари са се справяли. Не и този път. Отдавна не са били на риболов, занимавали са се с далеч по-важни неща – проповядвали са, помазвали са за изцеление, изгонвали са нечисти духове, хора са се спасявали! Не са се справяли с гребането, докато Исус не влязъл в лодката им. И тогава изумлението им нараснало още повече, защото внезапно вятърът утихнал.

Исус е знаел, че вятърът ще бъде насрещен, че няма да им е лесно, защото са изморени и сами, без Него. Вероятно ги е оставил за малко, за да придобият по-реална представа за себе си и да възможностите си. А след това да си припомнят Кой е Той и да чуят гласа Му: „Аз съм. Не бойте се!“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s