Проповедта на планината

20.07.2016 г.
10 ден от плана „Месия“
библейски текст: Матей 6 глава


liakolekcia_picture_20Сигурно сте чували крилатата мисъл: „Когато си паднал долу, погледни нагоре!” Библейският поет го е казал по-красиво: „Издигам очите си към хълмовете, откъдето идва помощта ми. Помощта ми е от Господа, Който е създал небето и земята.” (Псалм 121:1,2)

Това не означава, че Бог обитава само по хълмовете и планините. Но нашият живот обикновено протича в долините около реките, в плодородните низини, където е подходящо да се заселиш и да отгледаш семейство. Ежедневието ни е свързано най-често с поглед надолу, към работата, грижите и трудностите ни. Затова, в пряк и в преносен смисъл, поглеждането нагоре ни дава друга перспектива. Колкото по-нагоре се изкачваме по близките хълмове, толкова по-малки изглеждат личните ни трудности. Колкото по-дълго „гледаме” нагоре, толкова по-истинска става перспективата ни. Припомняме си, че вярваме в Бог, Който е създал всичко, пред Когото вселената замлъква. Колкото повече Му говорим за любовта и доверието си към Него, толкова повече Той ни изпълва с разбиране за собствената ни ситуация.

Затова Исус ни учи на тази прекрасна пълноценна молитва „Отче наш… да дойде царството Ти, да бъде волята Ти!” Едва ли е случаен фактът, че Христос е проповядвал извън градовете, по хълмовете, където хората са Го следвали далеч от домовете, нищетата и проблемите си.

Да вдигнем очите си от това, което ПРАВИМ НИЕ, от впечатлението, което оставяме в околните, от личните си съкровища и да погледнем „високо” чрез вярата, за да проумеем КАКВО ПРАВИ БОГ за нас. Ако ПРЕДИ всичко друго търсим Неговото царство и Неговата правда, Той ще ни осигури онова, за което не си струва да се безпокоим ДНЕС.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s