Среща посред нощ

15.07.2016 г.
5 ден от плана „Месия“
библейски текст: Йоан 3 глава


liakolekcia_picture_15Фарисеите не са се криели, когато отиват някъде. Точно обратното, искали са хората да ги видят, за да станат явни добрите им дела, праведното им поведение, жертвите им, красивите им думи – всичко, което вършат, да бъде за… пример? Възхищение? Към кого, възхищение към Бога ли или към самите тях?

Никодим е бил фарисей и то от началниците на юдеите, но е отишъл да се срещне с Исус през нощта. Не е държал да го видят. Може би не е очаквал да му се възхищават за това дело… или дори нещо по-лошо. Още с първите си думи признава, че Исус е дошъл от Бога. А Исус, Който е видял колебанието му, страховете му, копнежа за истина в сърцето му, не губи време, а „стреля” направо в целта: „Истина, истина ти казвам, ако не се роди някой отново, не може да влезе в Божието царство.”

Никодим, свикнал да търси практичното, видимото, очевидното приложение на вярата, пита: „Как?”

„…роденото от Духа е дух” – отговорът на Исус е с повишена трудност. Това е отговор за мислещи хора, за търсещи хора, за такива, които търсят лична среща с Него. Защото Той Е Отговорът.

Най-трудното за един уважаван и самоуверен човек, като Никодим, е да разбере, че НИЩО не може да направи, за да постигне това, което иска. Той иска да влезе в Божието царство. Иска го повече от всичко на света! Ако Исус му беше казал да извърви пеша пътя до края на земята или да даде огромна сума пари на сиромасите, или да пожертва нещо лично, себе си дори, Никодим би разбрал. Той вярва, че праведните ще видят лицето на Бога, истинските ПРАВедници, тези, които винаги са ПРАВи и ПРАВят ПРАВилните неща! Но Исус му посочва Любовта на Отец, изразена в Сина.

Само тази Любов дава вечния живот.

Само тази Любов прощава греховете.

Заради Исус, в Когото трябва да повярваме. Само толкова. Защото Той е свършил всичко!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s