Нараненият изцелител

25.06.2016 г.
20 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Исая 53 глава


liakolekcia_picture25„Но Той бе наранен поради нашите престъпления, бит бе поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме.”

Грехопадението започва в Едемската градина. Агонията на Исус започва в Гетсиманската градина, където се проявява напълно човешката Му природа. Трагичното е, че най-близките до сърцето Му, свидетелите на Преображението, които са Го видели в славата Му, сега стават свидетели на духовната  Му агония, но само отчасти, защото поради неразбиране и слабост заспиват. Сам, изкушаван от Сатана да не извърши главното, за което идва на тази земя, Той, вместо да отпусне ръце, агонизира в молитва и подчинява волята Си на волята на Отца Си.

Оставя ни примера Си Исус – когато и ние сме духовно атакувани и душата ни е като разстроен компас, да правим същото – да се усамотяваме и да се предаваме на молитва. За да се укрепваме в Господа и да се изпълваме с Духа Му, за да не стигат униженията и обидите до сърцето ни и да ни разклащат.

Мисля си, че ако не беше агонизирал в молитва в Гетсимания – да предаде мъката Си, разочарованието Си от предателството, и да приеме  сила от Бога, за да се противопостави на Своя враг, Исус може би нямаше да издържи достойно душевната агония, когато започват да Го разтакават като чучело и да Го подлагат на чудовищни унижения и гаври, в сравнение с които физическите страдания бледнеят. Исус изтърпява всичко докрай, за да изпълни спасителната Си мисия и за да може днес на нас да състрадава и да ходатайства за нас отдясно на Бог Отец.

Но не по-малко вълнуваща е изявата на Божествената Му природа веднага след Гетсимания. Той нито за миг не забравя хората, независимо какви са – предатели, мъчители, разбойници: застъпва се за Своите ученици – Йоан 18:8, изцелява ухото на Малх – Лука 22:51, застъпва се за екзекуторите Си: „Отче, прости им, защото не знаят какво правят.”

А как само се защитава! – казва две думи  и римските гвардейци падат на земята – Йоан 18:5; мълчи пред Пилат – Йоан 19:9; или говори ясно и твърдо истината – Йоан 19:11.

Господи, дай ни силата да следваме примера на Исус – наранени, да изцеляваме и да се застъпваме за другите.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s