Щастлив край

23.06.2016 г.
18 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Йов 42 глава


liakolekcia_picture23Кой не би мечтал за такъв епилог? За такъв happy end? Дотук сме били свидетели на живота без маска и грим, а сега ни е поднесен happy end – като в приказките. Бог, освен всичко друго, е и драматургът на драматурзите. Майстор на житейските обрати. Неслучайно още от Есхил имаме в драматургията похвата deus ex machina – когато някакъв неразрешим проблем е внезапно разрешен чрез външна намеса. Макар че какво са езическите богове, какво е Единственият истински Бог, Богът на боговете! Неговата намеса се отключва, след като Йов се кае „в пръст и пепел“ и се моли за приятелите си.

Когато си преминал през огнената пещ на страданието, възприемаш живота по различен начин. „Добре ми стана, че бях наскърбен, за да науча Твоите повеления.“ /Пс. 119:71/ Отварят ти се духовните очи. Виждаш Бога в нова светлина. Връзката ви придобива нови измерения.

Йов проглежда за Бога и Неговия промисъл. Разбира, че сполетялото го не е каприз на съдбата. Бог го е допуснал с цел да смири сърцето му – „Цар е над всичките синове на гордостта“ /41:34/; да го освободи от робуването на религиозни правила и догми и да го прилепи към сърцето Си. За да говори не онова, което е правилно, а онова, което е право пред Бога. На два пъти казва Бог в тази глава за приятелите на Йов, че не са говорили за Него това, което е право. Това означава, че може да са говорили правилните неща, но с погрешна нагласа. „Вие не знаете на какъв дух сте“ – казва Исус на Яков и Йоан. Много е важен духът зад думите ни. Духът на гордост и осъждение превръща уж утешителните ни думи от утеха в обвинителна присъда.

Господи, помогни ни да говорим онова, което е право пред Теб, изпълнени с Духа Ти.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s