Бог говори

22.06.2016 г.
17 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Йов 38 глава


liakolekcia_picture22Книгата Йов е драматургичен шедьовър. Разговор между различни типажи. За живота, смъртта, вярата, страданието, смисъла. Но най-вече диалог между човека и Бога. Между здравия – ограничен, и висшия – безпределен, разум.

Такъв диалог имаме на много други места в Библията – между Исус и самарянката, между Исус и учениците, Исус и фарисеите, Исус и двамата по пътя към Емаус.

Бог оставя човеците да говорят. И те говорят ли, говорят. „Трупат думи”.

„Какви са тия думи, които разменяте помежду си, като пътувате?” /Лука 24:17/ „Какво разисквахте из пътя?” /Марк 9:33/ Нашите думи често пъти са или разисквания и препирни,  или мъдрувания, лишени от мъдрост и благоразумие – празни думи. /Йов 34:35, 35:16/ Може би точни, но без покритие.

За Бог покритието е много важно. Да няма разминаване между чувства, мисли, думи и дела. Има ли разминаване, има празнословие, а „Бог не слуша празнословието.” /35:13/

За разлика от човешките, Божиите думи са „пълни думи”. Пълни с творчески заряд, сила и мощ. „Бог гърми чудно с гласа Си, върши велики дела чрез думите Си. Преобразува земята „както глина под печат”. Казва не само за морето, но и за човешкия разум: „Дотук ще стигаш, но не по-нататък, и тук ще се спират гордите ти вълни”.  Произнася дума, и обичните ни изцеляват, изпраща словото Си, и ги изважда от ямите, в които лежат. Казва: „Млъкни. Утихни” и бурите в живота ни утихват. Казва: „Аз съм” и римските гвардейци падат на земята.

Когато Бог говори, „сърцето ни трепери и се повдига от мястото си” /37:1/. От Неговите думи сърцето ни гори и очите ни се отварят. /Лука 24:31/

Искаме, Господи, да си общуваме с Теб. Скъпоценен ни е диалогът с Теб.

Пораждай, Господи, копнеж в душите ни по Словото Ти и ни помагай чрез Духа Си да го живеем!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s