Несправедлив ли е Бог?

21.06.2016 г.
16 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Йов 1,2 глава


liakolekcia_picture21„Как да бъдеш вярващ след Аушвиц?” – пита Данаил Налбантски в „Поет в шок” от 30 май и ни дава пример с Еремия, който търпи страдания заедно с народа, без да бъде накърнена вярата му.

Ако Бог е справедлив и добър, защо допуска не само невярващите, но и верните Му като Йов да претърпяват такива нечовешки страдания? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Защото ние го задаваме от нашата перспектива, тясно свързана със земната реалност.

Какво означава за нас, хората, понятието „справедливост”? И откъде е заложено в нас? Раждаме се с чувството за справедливост. Но справедливост, пречупена през егото ни. Много сме чувствителни, когато са нарушени нашите права, нашите интереси.

Невероятно е, че чрез жертвата на Исус Христос имаме правото да влизаме в духовната реалност. Да надникваме зад завесата. Да виждаме и разбираме духовните неща, макар и отчасти. Да усещаме понякога, че онова, което се случва на земята е проекция на случващото се в духовния свят.

Йов не е знаел, че за душата му е сключен облог и тя е превърната в бойно поле. Че страданието му е изпит за убежденията му, за връзката му с Бога.

Често, за да се обърнем и съсредоточим в Христос, Пътя, Бог изгаря мостовете ни към други пътища. Разтърсва ни, за да ни извади от коловозите на религията и да заздравим връзката си с Него.

„Човек се ражда за печал, както искрите, за да хвъркат високо” – казва Елифаз /Йов 5:7/. Бог допуска печал в живота ни, за да се отърсим от човешките си правила и догми и да „хвъркаме високо”, понесени от Духа Му.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s