Смелата царица

19.06.2016 г.
14 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Естир 4 глава


liakolekcia_picture19Заговор, заплаха за изтребването на цял един народ, смут, скандални обстоятелства. В такава обстановка влиза в призванието си нежната  и кротка Естир и направо не можем да я познаем.

Макар че се смущава „много” от новината за царския указ и поведението на Мардохей, тя хладнокръвно се разпорежда да се вземат необходимите мерки.  Страхува се да влезе неповикана при царя, за да не бъде умъртвена, ако той не простре златния си скиптър към нея, но решава да поеме риска…заедно със своя Бог и със своите момичета, своите духовни сестри: „И постете за мене, не яжте и не пийте три дни – нощ и ден; и аз, и момичетата ми ще постим подобно.”

Независимо от обстоятелствата, Естир не пропуска възможността да следва движението на Святия Дух, за чийто предобраз се смята Мардохей. И Мардохей се моли за нея, както Святият Дух ходатайства за нас. Подбужда духа й да следва Бога. Може би затова Естир не е приспана от благоволението на царя и от дворцовия охолен живот, от царските почести. И не пропуска Божията воля за своя живот!

Готови ли сме да ходим ежедневно с Бога, изпълвайки се със Святия Дух, за да бъдем будни и трезвени? Да сме готови във всеки един момент да „снемаме духовната анамнеза” на обкръжението ни – да знаем какво прави Бог и какво – врагът на нашите души. И да влизаме в призванието  си, да се вливаме в Божията воля за нашия живот въпреки обстоятелствата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s