Жалеенето свърши

18.06.2016 г.
13 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Неемия 8 глава


liakolekcia_picture18Цялото общество от онези, които се бяха върнали от плен, направи колиби и седна в колибите… И настана много голямо веселие.

Веселието на свободата в Божието присъствие. На съживлението и подема. Мечтано веселие!

Няма по прекрасно веселие от веселието в Божието присъствие. Но за такова веселие има условие – да е народът „като един човек” при Портата на водата /преобраз на Святия Дух/; и „вниманието на целия народ” да е в „книгата на закона” и  „целият народ” да плаче, като слуша „думите на закона”. Само Святият Дух може да събере един народ като един, да прикове вниманието на всички в Божието Слово и да породи онази скръб по Бога и Божията правда, която води до спасително покаяние.

Възстановяването на храма тръгва от олтара. От молитвите на духовни водачи като Ездра и Неемия, които са търсили Бога с цялото си сърце, с цялата си сила и са се застъпвали за своя народ. Казвали са Му на Бога: „Отивам с Теб докрай!” и са устоявали системно и последователно в тези свои думи, и Бог ги е изпитал докрай дали това не е голословие, и ги е намерил верни, затова най-после е дал „зелена улица” на видението, което е вложил в сърцето им. Проправил е път за него. Изваял е характера им. Дал им е: вдъхновение как да предадат видението си така, че то да загори и засвети в други сърца; мъдрост и водителство да градят с меча и мистрията за Царството Му, „да воюват в доброто войнстване”, избягвайки клопките на опозицията вътрешна и външна. Тъй щото за всички да стане видно, че добрата ръка на техния Бог е над тях.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s