Необходим тласък

15.06.2016 г.
10 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Агей 1 глава


15.618 години по-късно, през втората година от царуването на Дарий, израилтяните са все още изплашени от враговете си и жертви на робския си манталитет – /да се свием всеки в гнездото си, за да оцелеем/ пръснати  всеки на своята нива, на своята къща, в своите пътища.  Забравили за Божия дом. „Не е дошло още времето, времето да се построи Господният дом”.  Не е ли?

25 века по-късно и ние, българите, преминахме през нещо подобно. Паднаха ни оковите и мнозина се разбягаха, пръснаха се да възстановяват собствените си домове и съдби, да се нагаждат към новата ситуация. Но други, подбудени от Божия Дух, се обърнаха към Бога във въодушевлението си, напълниха и възстановиха Божиите храмове.

След което 25 години по-късно сме в нова летаргия – „натегнаха сърцата ни” от гордост и самодоволство, от житейски грижи. Обезверихме се наравно с тези, които не познават Господа. Засмукаха ни екраните на смартфони, таблети, лаптопи. Пустеят църквите ни, кънтят на празно големите ни помпозни сгради.

И думите на пророк Агей звучат по-актуално от всякога. „Време ли е да живеете в своите обковани с дъски къщи, докато този дом остава пуст?”

Време ли е да си стоите вкъщи на удобно пред екраните, докато Моят дом остава пуст? – сякаш ни пита Бог. – Нима може да замени виртуалното поклонение живото, истинско общуване с Мен и помежду ви?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s