Какъвто бащата, такъв и синът

12.06.2016 г.
7 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Даниил 5 глава


12.06Но не съвсем.

Бащата е пример, модел на поведение. Не е лесно да имаш за баща деспотичният, манипулиращ Навуходоносор. Той заплашва, ласкае, драматизира. Валтасар /Дан. 5/ живее в сянката му, скован и безличен – плах, безхарактерен, дори страхлив /чак майка му идва да го утешава!/. И компенсира с разгул. Подсъзнателно имитира баща си: Пирува и пие вино в съдовете от храма на истинския Бог, докато хвали златните, сребърните, медните, железните, дървените и каменните богове. Заплашва, ласкае, обещава дарове, купува души – като баща си. „Който прочете това писание…ще бъде облечен в багреница, златна огърлица ще се окачи на шията му и ще бъде един от тримата, които ще владеят царството” /5:7/ – вавилонският стандарт за успех!

И ето че Небесният Бог му праща ръка да му пише по стената. И пророка Си да му го тълкува. Но за разлика от баща си Валтасар не се покайва, не пада на колене пред истинския Бог и намира гибелта си.

Колко има днес като Валтасар – хора с власт или без власт, които се кланят на вавилонските идоли – парите, златните огърлици, багрениците; на опустошителния неистов стремеж към наслади; на дървените и каменни богове на Ню Ейджа. И са закоравили сърцето си към истинския Бог.

Но Бог и днес може да им изпрати свръхестествено преживяване и пророк, изпълнен с превъзходния Негов Дух, който да им го разтълкува.

А може би този пророк си ти!

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s