Призоваването на Езекиил

07.06.2016 г.
2 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Езекиил 2-3 глава


7.06Бог не е Бог на статуквото, Той е Бог на движението, на новите начала. Бог продължава да твори в нас, да ни преобразява според образа на Сина Си. Да ни призовава и води от „слава в слава”, ако намери „сърца съвършено благоразположени към Него”.

Макар, че е живял сред пленниците, Езекиил очевидно не е „окачил арфата си на върбите” край реките на Вавилон и не е оставил сърцето му да натегне от грижи и робско тегло, а е обичал и търсел своя Бог с цялото си сърце. И Бог е откликнал с нов призив към него.

Всяко ново начало започва с призив от Бога, а призивът често идва с откровение под формата на видение, глас вътрешен, тих и настойчив, или глас външен – като глас от много води.

Получиш ли видение за Божията слава, не можеш да останеш същият. Не можеш да останеш равнодушен. Разпалва се духът ти, докоснат и „издигнат” от Божия Дух. И тогава идва словото-рема до теб – започваш да чуваш от Бога. „Духът влезе в мен и ме вдигна на крака, и чух…” /2:2/ и „Духът ме повдигна; и чух…” /3:12/. Понякога инструкциите от Бога не са от най-лесните и приятните. „Аз те изпращам…при бунтовния народ…не бой се от думите им, нито се ужасявай от погледите им”, „Отвори устата си и изяж това, което ти давам” – книжния свитък, изписан отвътре и отвън с плач, ридания и тъга. „Иди, затвори се в къщата си…и …ще те вържат с въжета…”/„Мъчно нещо поиска ти” – казва Илия на Елисей, който пожелава двоен дял от Духа му./ Но на фона на видението за Божията слава, трудностите и страховете бледнеят. Мощното видение е това, което държи пророка и му помага да изпълни Божията воля.

Бог иска сърцата ни меки, за да може да „прави лицата ни твърди”, решени да изпълнят волята Му докрай.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s