Живите същества

06.06.2016 г.
1 ден от плана „Ново начало“
библейски текст: Езекиил 1 глава


6.06

Неведоми са пътищата на Бога. Неведоми виденията и откровенията Му. Необхватни абстракции за нашия ограничен човешки ум. И дали си прагматичният и коварен Яков или праволинейният богобоязлив свещеник Езекиил, не знаеш кога ще видиш небесата отворени… дали в сън или наяве, и къде – дали сред полето, легнал върху твърдия камък на изпитанията или сред пленниците при река Ховар. И Бог ще постави НОВО НАЧАЛО в живота ти. За да те превърне от Яков в Израил и от редови свещеник в силен Свой пророк. Защото „Езекиил” значи „Бог е силен”, а Бог обича да изпълва имената ни със съдържание.

В най-тъмните часове от историята на Израил Бог е смайвал народа Си чрез многообразни проявления на Своята слава, свързани неизменно с призив и нови начала – Огненият и облачен стълб от Изход; гъстият наситен облак от 2 Летописи 7; големият облак „и пламнал огън, а около него – сияние, а в средата му, в средата на огъня – блясък като нажежен метал” и странни живи същества, и динамика – всичко се движи във всички посоки и измерения – Езекиил 1.

Така и в най-тъмния понякога час от собствената ни житейска история Бог ни озарява и смълчава чрез проявления на Своя образ, Своята слава и Своя престол – както в случая с Исая след смъртта на цар Озия или Йоан на Патмос. „Чистите по сърце ще видят…” А видиш ли, и то в много посоки и измерения – нагоре към Него и навътре в себе си, и напред към Неговата съдба за теб, не можеш да останеш същият. Не можеш да не откликнеш. И да не издържиш – като Мойсей, като един, който виждаше Невидимия.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s