Няма място за злорадство

31.05.2016 г.
25 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Авдий 1 глава


25Едомците, към които пророк Авдий отправя своето послание, са наследници на Исав, а Исав беше ловец, човек на оръжието и силата. Този народ никога не ценеше нещо друго, освен силата и оръжието. Той нямаше духовни интереси, култура, образование и други подобни неща. Всичко, което го интересуваше, беше да се учи да се бие.

Имало е много подобни народи. Имаше ги дори през 20 век, а и в наши дни. За тях главното е силата. Те не признават такива неща като ум, учение, любов, доброта, милост, съчувствие. Всички свои проблеми те решават по един начин: с бой.

Такива народи са силни и побеждават, но само временно. Тяхната слава продължава няколко десетилетия и после рухват. Събаря ги собствената им сила. Те са колоси, но на глинени нозе. Дълготрайни остават само народите, които развиват духовното. Те може да страдат под ударите на насилието, но пак се въздигат.

Такова беше съотношението между Едом и Израил. Първият народ беше на силата, вторият – на духа. Едом тържествуваше, победил своите врагове. Но прибързано. Неговото злорадство беше много късогледо. Скоро той щеше да вкуси горчивината на поражението и провала. Господ пазеше Своя народ и макар да допускаше той да пострада, не го изоставяше.

В личен план много хора залагат на силата. Всичките си проблеми решават с юмруци и ритници. Нищо не ги задържа, от нищо не се срамуват, никакви угризения нямат. Всичко, което искат, е да са богати и сити, да виждат как другите треперят от тях.

Такива хора бързо пропадат. Намира се кой да ги събори от височината, където са кацнали. Злорадството им изчезва заедно с тях. Остават другите, които са залагали на духа. Те не могат да изчезнат. Могат да страдат известно време, да са потъпкани и унизени, но после пак се възстановяват. И се радват на Божията милост, но не злорадстват за гибелта на силните. Защото не са толкова дребни по душа, че да падат така ниско.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s