Поет в шок

30.05.2016 г.
24 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Плачът на Еремия 1 глава


24Трябва да е видял много страшни неща Еремия, за да изрече такива драматични слова. Неговият Плач е сред най-трагичните в цялата Библия. Никой не е изживявал такава драма и никой не е давал такъв покъртителен израз на своята мъка.

Но това не е погребална песен! Дори в най-дълбоките бездни на отчаянието, дори пред лицето на най-кошмарните гледки, пророкът не губи своята надежда, че все пак има избавление и че Всемогъщият държи нещата под контрол.

Много мъка има по света, много са ужасните неща, много страдание трови живота на хората, може би и нашия живот. Като че ли ни идва свръх силите да понасяме всичко това. Страданието е накарало безброй много хора да похулят Бога и да умрат, както жената на Йов го съветваше. Пък и даже това, което някои са наричали страдание, макар и да е твърде пресилено да му се слага такъв етикет. Един писател разказва, че като дете имал много силна вяра и се помолил вечерта на другия ден да се сбъдне неговото малко желание. Но то не се сбъднало. И оттогава то, видите ли, скъсало с вярата. Защото как може един милостив Бог да отказва на малкото дете! Как си позволява такова нещо! Други са по-сериозни в своите аргументи и сочат наистина тягостни примери за свое или чуждо страдание. И питат: Как може един справедлив Бог да търпи това? Как да бъдеш вярващ след Аушвиц?

Не съм сигурен дали точно Бог е построил лагерите в Аушвиц, или атеистите, но подобни упреци са твърде плитки и предубедени. Който иска да намери аргументи за безбожието си, ще ги намери. Но Еремия не търсеше такива. Той страдаше заедно със страдащите и се чудеше какво става, но вярата му оставаше все така твърда. И въпреки жестоките гледки можеше да заяви твърдо: Добро е да се надява някой и тихо да очаква спасението от Господа.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s