Спор с Бога

29.05.2016 г.
23 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Авакум 1 глава


23Самата дума причинява ужас. Как спор с Бога? Кой е този, който си позволява такова нещо? Не знае ли с кого говори?

В Библията обаче на много места го пише. Авакум спореше. Моисей не приемаше всичко веднага, а питаше, за да провери дали нещо не е сбъркал в чуването. Авраам си позволи да води истински пазарлък. Да не говорим за Йов, който не спираше да пита и да се чуди защо го е сполетяло такова голямо зло него, праведния. Самият Христос възкликна на кръста: „Защо си Ме оставил?”

Хората, които търсят искрено Бога, не се боят да питат, да възразяват, да искат обяснение. Учтиви и възпитани са само тези, които не усещат вътре в себе си дълбок копнеж по Него. Те знаят как да си мерят приказките. Знаят какво да кажат и какво да премълчат.

Бог не се бои от нашите въпроси, дори от нашите протести. Той може да ни обясни всичко. Лошото е, когато не искаме да чуем това. Лошото е, когато сме толкова убедени в своята правота, че си запушваме ушите за истината.

Хора като Авакум понякога се уморяват от безразличието на своите съвременници, обезсърчават се от духовната пустош наоколо. Те, за които Бог е върховната истина, не могат да разберат онези, които Го смятат за нещо второ-,  трето- или десетостепенно.  И по навик споделят това с Него. Под формата на въпрос, на упрек, на възклицание. Това не е каране с Бога. Едно е спорът, друго е караницата.

Питай! Бог се радва на твоите въпроси. Има отговори. Не робувай на тази измислена система от мазни приказки, измислена от религиозните лицемери. Тяхната цел не е да узнаят какво мисли Бог, а да се покажат като много духовни пред хората и да си заслужат титлите. Но сърцата им отдавна са зазидани за Неговото присъствие и са се превърнали във фризери. Бог обича топлите сърца, горящи за Него.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s