Опасностите за пророка

28.05.2016 г.
22 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Еремия 38 глава


22Много беди се изсипаха на главата на Еремия!

Неговото послание към народа беше просто: израйляните трябваше да попаднат в плен поради множеството си грехове и идолопоклонства и да останат там 70 години. Това е. Нищо, че са Божи народ, нищо че са Авраамови потомци. Заслужили са си го. И когато минат тези години, те ще бъдат върнати обратно в своята земя. Никакви военни операции нямаше да им помогнат. Те просто трябваше да си излежат присъдата.

Патриотите не приемаха такъв вариант. Те настояваха: не, ние няма да попаднем в плен, ние сме избран народ, Бог няма да допусне това. Бяха готови да се бият до смърт с увереността, че ще получат помощ от небето по свръхестествен начин. Еремия със своите пораженчески пророчества им разваляше работата. Затова решиха да го хвърлят в една яма и да го накарат да млъкне, да не подкопава повече бойния дух на израйляните. Да спре да „разслабва ръцете на военните мъже” (ст.4).

Войнствеността е присъща черта на доста хора. И вярващите се впускат в тази авантюра. Налитат на бой, връзват, гонят, тъпчат с нозе, изпържват, карат дявола да им види подметките. Не им се слуша за вина, за наказание, за плен. Това са неща, които намирисват на маловерие. Хубаво, но какво става с нашата съвест, с нещата, които сме сторили против Божията воля? Те просто се забравят, все едно, че нищо не е било? Не става така! Всичко, което вършим, си има последствия. Да, има прощение на греховете, има изтриване и забрава. Но защо мислим, че всичко трябва да върви по мед и масло и да не минаваме през никакви изпитания, понеже сме Божиите любимци и галеници?

Гадно беше на Еремия да стои във вонящата яма, още по-зле беше, че никой не се сещаше за него и той щеше да умре там от глад, опозорен и забравен. Но той знаеше, че това не е краят. Нещо трябваше да стане. И то стана. Пророкът излезе от ямата. И когато отново застана пред цар Седекия, не смекчи своите предсказания, а му каза крайно неприятни неща.  Никоя яма не може да промени Господните пророци. Те винаги говорят това, което е истината и хич не ги е грижа кой какво ще помисли или ще направи.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s